”Off! Să economisesc!? O să încerc să economisisesc de luna viitoare!”

Nu, dacă încerci nu o să reușești! Dacă îți propui, la început, îți va fi mai greu, dar orice obișnuință se creează în timp. Apoi totul va fi floare la ureche.

De ce le este greu oamenilor să economisisească?

Totul la început este greu. Nimic nu este ușor până nu te obișnuiești. Când ai învățat să mergi pe bicicletă nu ai simțit din prima că ești în confort. Ai mai și căzut, dar ți-ai întrat în ritm după ceva timp. Același lucru se întâmplă și cu economisirea. Dacă nu ai acest obicei, durează până îl implementezi și devine simplu.

Când le spun așa, oamenii nu înțeleg, nu pot concepe că dacă acum le este greu, ulterior le va fi foarte ușor. Ceea ce nu știu ei este că există procesul de desensibilizare sistematică. Dacă un comportament se repetă, de suficient de multe ori, acel comportament se va impregna în personalitatea omului și va deveni ușor. La început este greu pentru că vei simți emoții negative: frustrare, teamă, însă pe parcurs, cu cât te obișnuiești, emoțiile negative se transformă în emoții pozitive. Obișnuindu-te capeți încredere, vezi că se poate și apare mulțumirea. Acest proces se numește desensibilizare sistematică. Ești sensibil la emoțiile negative pe care le încerci. Ele te vor pune în dificultate și te vei gândi să renunți pentru că ”nu te simți prea bine”, nu ești în confort, însă treptat apare starea de bine și confortul.

În momentul în care ai  luat hotărărea să economisești 10% din venit, pui deoparte banii și apar emoții frecum frustrarea că poate nu îți ajung banii să te întreții, că nu mai ieși la fel de mult în oraș și nu mai cheltui la fel de mult. Consideri că îți reprimi unele ”plăceri”. Doar că pe parcurs începi să te obișnuiești. Vezi că emoțiile tale nu se justifică și găsești plăcere în a te simți în siguranță cu niște bani puși deoparte. Odată ce te-ai obișnuit cu a economisi 10%, vei începe să pui deoparte mai mult. Apare dorința de a economisi și mai mult și așa ajungi să economisești până la 20 – 30, chiar la 40% din venit.

Ființa umană s-a născut cu capacitatea de a se adapta mediului în care îi este dat să trăiască. Devine imun, apoi, la ceea ce la început nu suporta. Emoțiile negative se diminuează. Nu mai simță aceeași repulsie. Același lucru se întâmplă cu o măsură luată de către autorități, spre exemplu. Ai observat că, în momentul în care guvernul crește nivelul de impozitare oamenii se revoltă, hulesc decizia și pe cei care au adopat-o, însă, cu timpul se adaptează. Nivelul urii scade, ajungând la o cotă suportabilă și la indiferență. Indiferența este datorată desensibilizării sistematice. Sistematic fiind supuși la aceeași normă, la același comportament, devenim imuni. Ne intră în obișnuință și nu ne mai dăm seama că ne afectează.

Cine vrei să ia deciziile financiare pentru tine?

Te gândești, atunci când începi să economisești, că guvernul îți impozitează venitul și deși nu ai fi de acord, te vei obișnui? Poate așa îți este mai ușor. Încearcă orice metodă care te determină să îți asumi un comportament sănătos pentru tine și viitorul tău.  Pentru că, decât să aștepți să vină o astfel de lege, mai bine îți impui tu să economisești 10% din venitul tău lunar și să înveți să te descurci cu cei 90%. Acei 10% tot în buzunarul tău sunt, numai că îi vei accesa mai târziu. În situația în care guvernul te impozitează, acei bani nu vor mai fi în buzunarul tău.

Dacă acum nu îți permiți decât o vacanță pe an, în țara, nu poti concepe că îți poți permite o vacanță în afara țării. Dacă stai într-o garsoniera de 25 de metrii pătrați, nu poți concepe o viață trăită într-o casă cu 3- 4 camere. În schimb, dacă iei hotărârea să economisești acum 10% din venitul tău, vei începe să vezi că ai bani, că există posibilitatea să îți schimbi situația financiară și vei începe să crezi că este posibil să îți realizezi obiectivele de termen lung.

Desensibilizarea sistematică se realizează și în detrimentul tău. Dacă ești obișnuit de tânăr, să îți cheltui salariul, până la ultimul ban, atunci când ieși în oraș nu simți emoțiile negative de frustrare că și luna aceasta o să rămâi fără bani. Cheltuind, din obișnuință, în sistemul tău este ceva normal.  Însă, dacă te oprești puțin vei conștientiza că în acest fel nu vei realiza nimic: nu vei avea obiectivele pe care ți- le ai propus. Obiectivele financiare mari, din viitor, necesită sume consistente. Mergând, în continuare, în direcția cheltuirii a tot ceea ce câștigi sigur nu vei fi acolo. În schimb, dacă vei economisi o sumă de bani, nu considerabil de mare, însă suficient cât să pui bazele obiectivului, ești mult mai aproape de realizarea lui.

Te întrebi, oare, de ce băncile percep un minim de avans?! Pe lângă faptul că ele vor să aibă un minim de garanție, existența unui avans denotă existența unui minim de planificare, de gestionare a finațelor personale. În schimb, dacă și acel avans este împrumutat, atunci, este de la sine înțeles că acel obiectiv nu va fi realizat într-un mod optim.

Fiind obișnuit să economisești, nu ai probleme în momentele de schimbare a obiectivului sau a măririi avansului. Această obișnuință te conduce la o siguranță financiară pe termen lung. Orice măsură luată de altcineva, nu te va impacta negativ. Dacă va crește rata, vei avea de unde să suplimentezi diferența: din economii. Dacă statul îți va impozita salariul, vei avea banii pe care i-ai economisit, să susții diferența.

Câteodată este nevoie să suferi, la început, pentru ca, mai apoi, să fii în siguranță. Este mai bine să suferi acum pentru că ai mai puțini bani de cheltuit și să ai mai mulți bani, mai târziu, pentru a îți realiza obiectivele importante valoric. Va merita efortul tău. Beneficiul final va fi mai mare decât efortul depus.

Succes în conștientizarea banilor (și a implicațiilor psihologice în educația financiară)!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search