Pentru a ajunge oriunde îți trebuie un plan, același lucru este valabil și în cazul viitorului tău financiar. Din păcate, pentru majoritatea dintre noi, planificarea financiară este ca o vizită la dentist, o amânăm până când ne dăm seama că este prea târziu.

Planificarea financiară este procesul de administrare a resurselor financiare pentru a ajunge de la situația financiară prezentă la cea dorită în viitor. Planificarea financiară este soluția care îți oferă strategiile necesare pentru a-ți transforma obiectivele financiare în realitate și îți oferă direcția și disciplina de care ai nevoie pentru a obține siguranța financiară.

Parcurgerea etapelor procesului de planificare financiară presupune evaluarea situației financiare curentestabilirea obiectivelor financiarerealizarea bugetului de venituri și cheltuielirealizarea planului financiar care te ajută să îți atingi obiectivele financiare, punerea în aplicare a planului și evaluarea și revizuirea planului.

Parcurgând procesul de planificare financiară vei găsi un echilibru între ceea ce câștigi și ceea ce cheltuiești, vei găsi soluții pentru a-ți asigura resursele financiare necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, îți vei planifica viața financiară pe termen scurt, mediu și lung, vei reduce incertitudinea privind siguranța zilei de mâine și vei face față mai ușor situațiilor neprevăzute fără să-ți fie afectată situația financiară.

Cel mai important beneficiu al planificării financiare este că te ajută să investești resursele financiare disponibile în instrumente financiare adecvate profilului tău de investitor pentru a le crește valoarea și a-ți atinge nivelul de stabilitate financiară pe care ți-l dorești.

Urmând etapele procesului de planificare financiară vei beneficia de toate avantajele:

  • îți vei forma o imagine de ansamblu asupra situației tale financiare, îți vei evalua situația financiară prezentă și îți vei stabili obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung;

  • vei identifica slăbiciunile și vei găsi soluții de îmbunătățire a situației tale financiare;

  • te vei asigura că ai alocat suma corectă de bani în locul potrivit și la momentul potrivit pentru a-ți atinge obiectivele financiare stabilite;

  • vei stabili o strategie sau un plan care să te ajute să îți atingi obiectivele financiare luând în considerarea profilul tău de risc, situația prezentă și planurile viitoare;

  • folosind planificarea financiară îți controlezi situația financiară, obținând un sentiment de siguranță diminuând stresul legat de bani;

  • planificarea financiară te îndrumă să alegi o strategie de investiții care să te ajute să acumulezi în timp avere;

  • planificarea financiară te ajută să devii mai responsabil privind investițiile pe care le faci, disciplina fiind esențială în finalizarea cu succes a acestui proces.

Procesul de planificarea financiară are la bază profilul de risc al investitorului și oferă o strategie personalizată pentru atingerea obiectivelor financiare stabilite. Teoretic oricine are un venit poate beneficia de avantajele planificării financiare.

Planificarea financiară te ajută să întocmești un plan pentru a identifica cea mai bună soluție pentru atingerea obiectivelor financiare. Planificarea financiară oferă sens și direcție alegerilor tale financiare. Identificând și prioritizând obiectivele financiare, poți înțelege mai bine cum fiecare decizie financiară pe care o iei îți afectează celelalte aspecte ale vieții. O dată ce ai pus bazele planului care îți arată unde te situezi, poți să începi să analizezi opțiunile pe care le ai și ce impact pot avea ele pe termen lung asupra viitorului tău financiar.

Poate la sfârșitul procesului nu vei știi cum va arăta viitorul tău, dar cu ajutorul planificării financiare cu siguranță vei știi că indiferent ce se va întâmpla tu vei avea un plan care te va ajuta să faci față situațiilor neprevăzute.

Niciodată nu este prea târziu sau prea devreme pentru a începe planificarea financiară!

Articol scris de Monica Mititelu fondatoarea blogului ABCdar Financiar

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search