Nivelul educatiei financiare este unul scazut in Romania. Incurajam cresterea nivelului de educatie financiara prin continut informational de calitate, obiectiv care vizeaza atat principii financiare, cat si consultanta cu privire la produse financiare: filosofia acestora si scopul pentru care ele au fost create.

Educația financiară în România și în lume

România ocupă locul 124 din 143 într-un clasament global al nivelului de educatie financiar a populatiei din respectivele tari.

Doar 1 din 3 persoane la nivel mondial au o educație financiară – România este sub această medie cu 21% (1 din 5 români).

În UE, România este pe ultimul loc la nivelul de educație financiară.

(studiu realizat de Standard & Poor’s Ratings)

La ce ajuta educatia financiara?

Educatia financiara reprezinta ”procesul de organizare al banilor” (dex). „Organizarea” ajuta la realizarea obiectivelor financiare de termen lung precum: achizitia unei locuinte proprii, sustinerea financiara a copiilor, siguranta financiara, retragerea din activitate intr-un mod optim, sigur si eficient si un balans echilibrat intre nevoi si dorinte.

În România principala sursă de educație financiară a tinerilor din România este familia (95% din respondenți), în timp ce școala deține un procent de 9%, iar băncile doar 5%.

(studiu realizat de Erste)

 Pensia – o necesitate.

Pensia nu inseamna saracie si cu toate acestea doar 15% economisesc și investesc pentru a avea bani la bătrânețe potrivit studiului realizat de Standard & Poor’s Ratings.

Motivația pentru tranzitia de la un pilon de pensie la mai multi cu administrare privata o reprezinta: situatia demografica: scaderea natalitatii si cresterea exodului.

99% din tinerii care sunt încadrați pentru prima dată în muncă sunt repartizați aleatoriu de către stat în sistemul obligatoriu de pensii administrate privat Pilon II.

Si doar 8% din populatia angajata sunt contribuabili ai pilonului III de pensii.

(studiu realizat de Erste)

Cultura proprietății.

In România este dezvoltata cultura proprietatii. Tot mai multi tineri isi achizitioneaza locuinta proprie in detrimentul ”chiriasului o viata intreaga”. Aceasta cultura este si una benefica din punct de vedere financiar. Cu toate acestea si creditul imobiliar prezinta un risc pentru cei mai multi. Consumul si achizitionarea unei locuinte un risc pentru siguranta financiara.

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search