Sănătate! De multe ori auzim această urare și niciodată nu o luăm, cu adevărat, în serios. Bine, ne gândim la ce înseamnă să fii sănătos, că este bine să fii sănătos. Poți munci ca să câștigi bani să îi asiguri copilului un viitor bun, familiei un standard de viață bun, să ai parte de vacanțe, de o casa proprie, însă recunoștința față de sănătate apare atunci când se întâmpină o problemă de sănătate.

Toți cei care au trecut printr- o perioadă incertă a sănătății vor spune că proverbul cu privire la sănătate: ”sănătatea nu o prețuiești decât atunci când nu o mai ai” este reală.

În calitate de planificator financiar și consultant independent activez în domeniul asigurărilor și am observat că foarte multe persoane consideră importantă sănătatea, însă nu ar pune bani deoparte pentru ea.

Asigurările de sănătate

Asigurările de sănătate nu fac altceva decât să te protejeze financiar atunci când ai probleme de sănătate. Asigurarea are rolul de a te scuti de partea financiară a acestor probleme.

În era tehnologiei, aparatura medicală și descoperirile medicale sunt fantastice; ele vin în favoarea pacienților putând rezolva aproape orice problemă de sănătate, însă costă. Poți alege să strângi banii necesari pentru a acoperi costurile tratamentelor și intervențiilor medicale sau poți alege să plătești o asigurare lunară la un cost modic pentru a acoperi costurile tuturor intervențiilor și tratamentelor de sănătate.

Asigurarea de sănătate este un produs financiar care dacă îl faci la recomandarea unui profesionist și alegi cea mai bună soluție existentă în piață pentru riscurile pe care le dorești să le acoperi, atunci nu vei ajunge în postura în care să nu îți primești banii în urma contractului de asigurare unde ai cotizat. Companiile mari, serioase, îți vor spune de la început dacă te primesc sau nu în asigurare și ce excluderi există, ce beneficii ai și cum vei beneficia de toate.

 

Avantajele asigurării de sănătate

  • Suma pe care o plătești este mai mică decât costul tuturor intervențiilor care le include.
  • Ai parte de o rețea exstinsă de clini medicale private.
  • Ai parte de o a doua opinie medicală inclusă în pachet.
  • Îți alegi pachetul potrivit pentru tine. Ele sunt trei pachete: de bază, mediu și extins. Pachetul de bază include câte o intervenție, control pe an, cel de mijloc are o sumă asigurată mai mare decât cea de bază în care sunt incluse câte două intervenții din fiecare categorie: tratament, control, intervenție, iar pachetul cel mai complex  are cea mai mare sumă asigurată și include nelimitat număr de intervenții, controale medicale.
  • Asigurările pot fi făcute în mod individual sau per familie, existând și unele discounturi.
  • Plata lor se alege de la început ca frecvență: lunară, trimestrială, semestrială sau anuală, de asemenea cu reducere a costurilor pentru plată anuală.
  •  Controalele medicale se programează prin intermediul rețelei de call-center, alegându-ți cea mai apropiată clinică din cadrul rețelei medicale sau poți merge la ce clinică vrei din cadrul rețelei.
  • Programările, în cadrul asigurării de sănătate, au prioritatea, chiar și față de cei care plătesc controlul medical.
  • Prezinți contractul de asigurare, iar compania de asigurare și rețeaua medicala iau legătură iți decontează serviciile de care ai beneficiat.

 

Asigurările casco care vizează sănătatea

În cadrul acestor asigurări: asigurări de boli grave sau diferite accidente se preiau posibililele riscuri care produc o daună foarte mare sănătății și, implicit, finanțelor personale. Asigurările de accident intră în categoria CASCO pentru că acei bani, dacă nu ai pățit nimic, nu îi vei primi. Nu este o formă de economisire. Acestea te ajuta ca acei bani să te protejeze în cazul evenimentelor nefericite cu privire la starea de sănătate. Forma de economisire per se o constituie alte produse de economisire, din categoria asigurărilor.

Am dat exemplu la mine pe grup; pe grupul de Facebook: Psihologia banilor, cu privire la produsul pe care eu îl dețin, care mă protejează financiar împotriva bolilor grave precum cancerul (toate tipurile) cu suma de până la 2.000.000 de euro, incluzând cheltuieli medicale, transportul și cazarea unui însoțitor; tratamentul și intervențiile având loc în afara țării noastre. Eu, personal, am în familie cazuri și am considerat că oricât aș economisi și investi nu aș vrea să aloc pentru acest risc, așa că, mai bine, aloc separat pentru acest risc. Da, banii i-aș pierde dacă nu m-aș îmbolnăvi, dar mai bine să pierd aproximativ 10.000 de euro în toată această perioadă (100 de lei / lună x 40 de ani) decât să întâmpin un astfel de eveniment.

 

Asigurările de economisire / investiții

Asigurările de economisire au rolul de a te ajuta să economisești banii și să primești o dobândă rezonabilă, specifică economisirii: 2-4%/an. Ele îți oferă banii la finalul contractului. În schimb, dacă se întâmplă, pe parcursul decesul, beneficiarii primesc în momentul producerii evenimentului suma care s-ar fi strâns la finalul perioadei contractuale. Asigurările de economisire sunt precum ”o saltea” unde banii rămân în circulație, nu se devalorizează și te asigură că, cazul producerii evenimentul cel mai nefericit din viață, se vor găsi sub ”saltea” mai mulți bani decât cei depuși.

Aceste asigurări sunt fonduri de investiții care au atașată o componentă de protecție: decesul. Dacă acest eveniment nefericit a survenit există o sumă pe care o primesc, pe lângă valoarea contului.

Asigurările de investiții sunt poate cele mai blamate forme de investiții. (bine, întreaga categorie a asigurărilor este blamată!) Ele au condiții care trebuie respectate și care nu sunt, în mare parte, flexibile pentru a fi modificate. Investițiile se fac atât pe piața de la noi, cât și pe piața din afară, în cei mai cunoscuți și puternici indici, dar nu numai. Banii primesc profit mai mare decât a fi ținuți în pas cu inflația. Media randamentului este de 7%/an. Decizia de a investi necesită doar a stabili suma și piața în care se face alocarea. În rest se ocupă administratori fondului să facă investițiile în locul tău.

Toate aceste tipuri de asigurări sunt scutire de plata impozitului pe profit/venit, ceea ce îți permite să ai mai mulți bani.

Știai că pensiile private fac parte din categoria asigurărilor? Unele caractetistici țin de reglementările cu privire la legea pensiilor.

 

Avantaje dar și dezavantaje

Cele mai importante avantaje sunt: scutirea de la plata impozitului pe profit și participarea la fondul de garantare. Avantajele secundare: protecția financiară în cazuri nefericite din viață, asigurarea faptului că îți vei stabili obiectivul propus. 

Ele necesită o cunoaștere de sine foarte mare. De ce? Pentru că, dacă tu ai luat ACUM decizia să economisești pentru MAI TÂRZIU: studiile copilului tău pentru a îi face nunta (da, există asigurare de căsătorie – care nu este altceva decât o asigurare de economisire) și peste 5 ani vrei să îți schimbi mașina, vei primi o sumă mult mai mică decât cea depusă până atunci.

Dezavantajul este că  dacă nu ai respectat obiectivul tău, atunci el nu se va mai realiza. 

Acest dezavantaj poate fi reprezentat de un avantaj: faptul că ai siguranța realizării obiectivului stabilit. De aceea, sumele depuse în aceste produse trebuie să țină cont de mult mai multe aspecte și să fie banii de care te poți ”lepăda” lună de lună pentru confortul tău.

Cele mai flexibile asigurări sunt cele de investiții.

Asigurările sunt țeapă?

Dacă consideri că o țeapă este faptul că iei mai puțini bani dacă nu îți respecți contractul, atunci da, poți să afirmi acest aspect.

În trecut, e drept, au existat companii care au dat faliment și nu au avut fond de garantare. Din nou, nu era o țeapă. Pur și simplu, în momentul în care luăm o decizie financiară este necesar să cunoaștem toate aspectele acelei decizii printre care și clauzele referitoare la protecțiile companiei.

Pentru a vedea cum te ajută asigurările, te invit să citești situații de caz precum aceasta: https://financialparenting.eu/de-unde-bani-pentru-analize-si-spital-privat/

Cunoașterea, educația financiară ne scapă de acele decizii neprofitabile. Un specialist, de asemenea ne ajută. Și este necesar să facem o comparație în piață cu privire la costuri, beneficii pentru a lua cea mai bună decizie, atât financiară, cât și psihologică. Te invit să discutăm mai multe: https://www.psihologiabanilor.ro/consultanta-financiara/

Succes în conștientizarea banilor și a vehiculelor potrivite pentru tine!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să îl distribui pentru a crește nivelul educației financiare. Am nevoie de ajutorul tău în realizarea aceastui scop! Pentru alte informații te aștept pe grupul de Facebook: Psihologia banilor.

 

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search