Pentru noi și cei dragi nouă ne dorim siguranță. Siguranța investiției imobiliare este percepută de foarte multe persoane. Această nevoie de  siguranță provine din instinctul de conservare. Ne dorim să nu ne supunem riscului, să ne protejăm pentru a nu păți ceva rău.

 

Suntem ființe raționale dar și emoționale totodată. Deciziile pe care le luăm,în primul rând, emotional, apoi rațional. Ele sunt consolidate emotional. De ce ne temem de foc? Pentru că ne putem arde. Putem să ne ardem atât de tare încât funcția unui membru să dispară și să rămânem ologi, ceea ce înseamnă că nu mai putem merge. Funcția omului modern: deplasarea bipedă este eradicată. Majoritatea rolurilor unui om modern, civilizat se reduc considerabil: nu își mai poate conduce copiii la școală, nu mai poate practica un sport, nu mai are atâtea domenii de activitate în care poate profesa. Toate acestea sunt consecințe raționale. De asemenea pot fi suprimate și funcții emoționale: nu mai poate să iasă în oraș cu prietenii, nu mai poate să își întemeieze o familie.

Ce poți păți dacă pierzi bani? Să ne gândim la această postură!

Da, știu, nu este tocmai plăcut, însă, de fiecare dată să ne gândim la ce poate fi mai rău.

Gândul de a pierde bani ne înfioară. Simțim un fior rece pe sira spinării, dar, dacă, totuși se întâmplă, ce pierzi? Puneți aceasta întrebare! Pierzi posibilitatea de a face niste investiți, este nevoie să aștepți mai mult pentru o anumită achiziție, pentru a realiza un anumit obiectiv. Poate, emoțional, consideri că nu o mai poți lua de la zero. Cu siguranță ești dezamăgit de tine și de situația în sine, dar ce ai pierdut? Ceva ce poți recupera. Este important să te refaci psihologic și să ”repornești motoarele”.

 

Siguranța investiției imobiliare 

De ce investiția imobiliară este cea mai căutată investiție? Pentru că ea conferă siguranță. De ce conferă siguranță? Pentru că o astfel de investiție pe lângă actul de proprietate – un document în baza căruia se stabilește dreptul de proprietate, implică mai multe simțuri: văz, auz, miros, gust, pipăit. Prima dată poți pune piciorul în acea investiție; ”o simți”. O vezi: vezi cum îți arată investiția și cum miroase: miroși zugrăveala, prospețimea aerului. Auzi cât de zgomotoasă este zona în care este amplasată investiția ta sau cât de liniștită este. Poți gusta: poți gusta o cafea în casa ta – în investiția ta sau, efectiv, poți simți și prin acest al cincila simț ce gust au elementele din cadrul proprietății tale. Faptul că sunt angrenate toate simțurile în această investiție, ea conferă, psihologic vorbind, cel mai mare grad de siguranță.

Investiția financiară

Investiția financiară presupune un risc mai mare și, de foarte multe ori, o percepție preluată din popor că, investiția este riscantă din punctul de vedere a pierderii banilor. Pentru persoanele care nu au foarte multe cunoștinte în zona aceasta; acest tip de investiție reprezintă, pentru ele, un risc de a pierde banii. Nu i se oferă câștig de cauză, întrucât un astfel de investiție nu implică nici un simț la urma urmei.

Deținerea de instrumente financiare și aici mă refer doar la cele clasice, tradiționale: obligațiuni, acțiuni și titluri de stat nu implică niciun simț. Deținerea acestor instrumente, respectiv investiția aceasta nu poate fi pipăită: decât un act, o foaie pe care sunt scrise condițiile de deținere și este stipulate dreptul deținerii. Nu poate fi gustat, văzut da, ar doar actul, nu acel instrument care stă la baza investiției, nu poate fi nici gustat, nici mirosit: cerneala miroase la fel pe orice hârtie fie că este act sau nu ori este act de proprietate

 

Siguranța investiției imobiliare vs. nesiguranța investiției financiare

 

Aspecte psihologice

Investiția imobiliară reprezintă un bun care stă la baza piramidei lui Maslow: acoperișul deasupra capului. Investiția financiară reprezintă bunuri care se află pe trepte mai înalte în cadrul piramidei nevoilor umane și anume: independența, autorealizarea, stima de sine. Mai multe despre nevoile financiare am scris aici:  https://www.psihologiabanilor.ro/obiectivele-financiare-din-viata-ta/

Imobilul reprezintă și un bun în care care toată viața locuiești; este cunoscut un imobil față de un instrument financiar precum: acțiune, obligațiune, titlu de stat. Controlul este mai mare în ceea ce privește gestionarea unui imobil, pentru că dacă nu mai este o variantă bună de investiție poți face schimb (știi cum pentru că importanța este cunoașterea procesului) sau poți să lași moștenire. În schimb, un schimb de acțiune sau obligațiune necesită vinderea ei, nu știi cum și ai nevoie de ajutor iar întreb acest proces este online, nu fizic: nu vezi predarea de obiecte fizice.

 

Aspecte financiare

O investiție imobiliară reprezintă închirierea sau vânzarea ei. Profitul se înregistrează în timp, acumulând chirie după chirie odată ce investiția a fost făcută și se dă spre folosință sau la vânzare după ce imobilul a fost cumpărat la un anumit preț, iar vânzarea se face la un preț mai mare decât cel de cumpărare. Pentru a înregistra un profit mare la procesul de vânzare – cumpărare, adesea, mecanismul este cel de a îl lua la un preț sub piață: fie găsești un propritar grăbit să vândă, din varii motive, fie îl iei fară îmbunătățiri pentru a îl îmbunătăți/a-i face anumite modificări de stil, de mobilă, astfel încât să poată fi un imobil vândut la un preț mai ridicat. Procentul diferenței dintre prețul de cumpărare și vânzare reprezintă cotă de profit brută. Cota de profit netă se află după ce sunt plătite taxele și impozitele în privința acelui imobil.

Profitul înregistrat la procesul de închiriere reprezintă suma lunară plătită de chiriaș. Aici sunt două variante:

  1. suma întreagă din chirie revine proprietarului și el practic își amortizează investiția
  2. suma plătită de chiriaș nu revine în totalitate proprietarului pentru că o parte din ea merge către bancă fiind o proprietate prin împrumut. Doar diferența este cea care intră în buzunarul proprietarului și ea reaprezintă amortizarea investiției inițiale apoi pofitul.

Costul în investiții

Investiția imobiliară necesită o investiție mai mare decât investiția financiară

 Investiția financiară nu necesită sume mari. O investiție financiară pasivă se poate face cu un minim de 150 de lei pe lună. Profitul înregitrat se numește randament și ceea ce se primește investitorul în acest caz reprezintă suma cu care este pe plus. Aici nu există o amortizare.

Spre deosebire de investiția imobiliară randamentul se poate reinvesti și generează capitalizarea. Efectul de capitalizare a fost denumit de Einstein a opta minune a lumii. Această capitalizare face referire la procentul de randament primit la investiție care se adaugă în cont peste suma existent, depusă și astfel se primește profit la profit: dobândă la dobândă. Acest concept arată precum cel al dobânzii plătite la creditul pentru imobil. În 30 de ani se dublează suma, doar că în funcție de suma depusa și de procentul de randament primit se află perioada în care profitul depășete suma depusă și generează venit pasiv. Venitul pasiv reprezintă suma pe care o primești fără să mai faci nimic. El se obține din investirea și reinvestirea banilor tăi.

Pentru a afla perioada în care banii tăi încep să producă cât ține se aplică formula: 72/ procentul de randament.

Contează foarte mult suma depusă dar și procentul de randament primit.

În investiții ai nevoie de bani și de timp. Dacă nu ai timp la dispoziție atunci vei compensa cu bani, dacă ai timp la dispoziție dar nu ai bani, atuci este necesar de răbdare: în timp banii vor face alți bani pentru tine, timp în care tu iți vezi de celelalte activități, responsabilități.

Care este percepția riscului în investiții financiare și siguranța investiției imobiliare?

Riscul investiției, atât a celei imobiliare, cât și a celei financiare este de a vinde la un preț mult mai scăzut decât cel la care s-a făcut achiziția. În ambele categorii de investiții se cumpără bunuri care sunt caracterizate prin preț de vânzare și preț de cumpărare.

O decizie investițională bună se ia în momentul cumpărării și în momentul vânzării. Diferență dintre cele două momente generează profitul.

Fiind, în ambele cazuri, bunuri care nu sunt căutate pe piață. Imobilele se vor caută în orașele universitare iar companiile vor caută să se împrumute de la investitor, emițând atât obligațiuni cât și acțiuni. Tilurile de stat reprezintă nevoia de a suplimenta bugetul de stat.

Acțiunile sunt cele mai riscante, însă pentru a diminua riscul de a pierde banii și de a pica acea companie în care ai investiți: 1) investești în mai multe companii și 2) investești în companii din domenii de larg comusun. Dacă investești în companii din domenii de larg consum în perioadele de criza oamenii nu vor elimina acel produs, să zicem energie electrică, ci doar vor face economie la consuma, ceea ce va genera o scădere a profitului, dar nu pierderi.

Psihologia personalității financiare

 Sunt persoane axate pe risc și sunt persoane axate pe siguranță. Suntem diferenței și tocmai această este plăcerea (altfel ne-am fi plictisit) și de aceea există și asemenea diversitate pe piață și nu doar la investiții.

Sunt mai multe categorii de investiții. În același punct, în aceeași destinație poți ajunge cu mai multe vechicule. Depinde care îți place mai mult și în cât timp vei ajunge; cât de mult de grăbești. Același principiu se aplică și în investiții. Este necesar să iți alegi drumul și să cunoști și condițiile drumului. Condițiile drumului reprezintă maniera în care tu, datorită felului tău de a fi accepți să mergi cu acel vehicul sau nu. Este necesară conștientizarea și cunoașterea tuturor acestor aspecte.

Calcule

Ce presupune o investiție imobiliară cash?

Investiţie de 55.000 de euro într-o garsonieră, mobilă: 6.000 de euro, chirie: 300 de euro.

Randament : 5,90% brut.

Costuri: costurile sunt reprezentate de actele notariale: 1.500 de euro, mobilarea: 2.000 euro/cameră = 6000 de euro, reamenajarea/renovarea după o perioadă de timp, 75% nivel de închiriere.

Perioada de amortizare a investiției: 61.000: (300×12) = 16,9 ani.

Taxe: 10% impozitul pe profit și încă 10% CASS (dacă depășești venitul mediu anual a 12 salarii minime brute).

 

Ce presupune o investiție imobiliară cu credit?

Investiție imobiliară cu credit: garsonieră de 55.000 de euro; chirie: 300 de euro, avans: 15% = 8.250 de euro, acte: 1.500 de euro, mobilă: 2.000 de euro/camera = 6000 de euro

Randament: 7,49% brut.

Costuri: 15% = 8.250 de euro, acte: 1.500 de euro, mobilă: 2.000 de euro/camera = 6000 de euro

reamenajarea/renovarea după o perioadă de timp, 75% nivel de închiriere.

5,50% dobânda la credit

161 de euro rata lunară pe 30 de ani

Perioada de amortizare a investiției: 30 de ani pentru că este pe credit.

 

Ce presupune o investiție financiară?

Alocare lunară de 480 de lei , respectiv aproximativ 100 de euro

Randament de 8% anual cu capitalizare.

Formula de capitalizare: 72/8 = 9 ani. În 9 ani venitul primit din investiție începe să depășească alocarea lunară.

Durată investiție: 30 de ani

Sumă investită: 172.800 de lei

Valoare cont: 589.400 de lei

Te invit, dacă dorești să afli date concrete în situația ta, să afli ce poți face tu, care este soluția personalizata în funcție de venituri, dar și în funcție de personalitatea ta financiară poți programa o ședință gratuită cu mine aici: https://www.psihologiabanilor.ro/consultanta-financiara/

Succes în conștientizarea banilor și a deciziilor financiare pe care le faci pentru a genera mai mulți bani și a îți împlini obiectivele!

Articole Recente
Showing 1 comments
  • Mihai Ionita
    Răspunde

    Bun articol. Felicitari!

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search