Nu am timp! O scuză sau o nevoie de eficientizare? Timpul cea mai importantă resursă. Timpul este cel care pune stăpânire pe noi. În literatura beletristică, a dezvoltării financiare și personale el are locul său; unul de vază.

Timpul este cel care le rezolvă pe toate, se spune. Lasă timpul să decidă! Să lăsăm să rezolve timpul! Aceste vorbe pot fi pentru mituri sau nu. Depinde cum este gestionată această resursă.

Oamenii, din totdeauna, și-au dorit tinerețe fară bătrânețe și viață fară de moarte și prosperitate. Timpul a creat imperii. În timp s-au rezolvat multe probleme și s-au realizat țeluri mari.

Nu am timp! Atunci și acum!

În vremuri demult apuse, înainte de a exista mass-media și internetul, timpul era apreciat la adevărata să valoare. Acum timpul este grăbit. Oamenii sunt grăbiți și vor totul repede: vor mâncare, bani, carieră. Din păcate, ceea ce se face rapid, doar pentru a fi făcut rapid, se poate pierde la fel de repede, dacă nu se ține cont de anumite stadii necesare de evoluție, de realizare.

Timpul este de neprețuit dar mai sunt și alte valori de care trebuie să ținem seama și să le facem în timp. Acum, datorită secolului în care trăim: secolul vitezei se pune accent pe a face totul rapid. Internetul este rapid și ne oferă toate perspetivele rapide, împrumuturile sunt rapide, iar oamenii au început să caute scheme de îmbogățire rapidă și de a își crea o carieră la fel de rapidă. Dar nu toate acestea sunt și stabile, durabile. O îmbogățire rapidă poate aduce pierdei mari și grave la fel și o cariera făcută repede, de care nu se are grijă se destramă.

Timpul și planificarea

Dezvoltarea personală și financiară presupun timp. Timpul este cel care aduce cu el informație de calitate, abilități, cunoștinte și idei. Lucrurile de calitate au nevoie de timp.

Pentru a putea să realiza un obiectiv financiar precum achiziția propriei locuințe este necesar să aștepți un timp până vei strânge avansul pentru casa ta, banii pentru mobilarea ei și pentru achitarea creditului sau a întregii sume pentru achiziția cash. Obiectivele importante valoric necesită timp pentru a fi realizate.

Bineînțeles, că poți să ai casa mai repede și să joci la loto sau să iți investești banii în metode speculative. Aceste metode necesită și ele timp, dar implică și riscuri. Nu au existat câștigători care să aibă bani de la loterie și să se bucure de ei; i-au pierdut pe toți. Nu există metode rapide de investiții care să aducă bani repede în buzunar. Metodele de investiții inteligente necesită timp. Dobândă capitalizată, a opta minune a lumii, așa cum a fost denumită de Albert Einstein, necesită 7-8 ani pentru că profitul înregistrat să depășească suma investită.

Educația financiară și timpul

În educația financiară este implicat și timpul. Pentru a crea ceva de valoare este necesar să ne luăm timp pentru a îl realiza. Planificatea făcută din timp conduce la realizarea optimală a obiectivelor noastre. Cu cât începem să ne planificăm bugetul de venituri – cheltuieli-economii și să strângem bani pentru achiziția locuinței din timp, vom avea banii necesari să o achiziționăm. Când avem timp conferim și banilor nostrii lejeritatea de a se multiplica.

Dovada capitalizată este bine să o avem la banii noștri economisiți o vedem în …timp. În 7-8 ani dobândă începe să egaleze suma depusă de noi pe an (depinde foarte mult de suma alocată și de nivelul dobânzii primite), iar din anul 8 începe să depașescă suma depusă anual. Dar nu se întâmplă repde, nu se întâmplă mâine. Numai împrumuturile îți oferă bani ușor și repede: ACUM; numai că plătești dobândă mult timp, ani de zile și tot ce ai achiziționat acum pe credit ai cumpărat mai scump, la o valoare mai mare din cauza dobânzii plătite la credit, la banii împrumutați.

Ce se întâmplă dacă nu ai acum?

Graba strică treaba spune o veche vorba românească. Ce se întâmplă dacă nu ai acum telefonul smart? Ce se întâmplă dacă nu mănânci la restaurante de 5 stele? Ce se întâmplă dacă nu faci o vacanță exotică?

Ești exclus din grup și nu vei avea ce să postezi pe rețele de socializare. De cele mai multe ori acestea sunt consecințele nerealizării ale lui ACUM.

Tot ceea ce ține de ACUM: smart phone, vacanțe luxuoase sau restaurante luxuoase ține de apartenența la un grup pentru care valorile sunt acestea. Să nu uitam că nivelul de aparteneta al grupului se afla pe nivelul 3. https://www.psihologiabanilor.ro/obiectivele-financiare-și-etapele-vieții/

Până a ajunge la acest nivel este nevoie de … timp în care să iți realizezi un fond de siguranță financiară care să acopere între 3 și 12 luni de cheltuieli dacă se întâmplă să rămâi fară venituri o perioadă. După definitivarea acestui prim nivel, vorbim despre a economisi și a realiza nevoia de a avea un acoperiș deasupra capului care este un obiectiv costisitor din punct de vedere financiar.

Societatea și valorile

Ale cui sunt obiectivele? Ale cui sunt valorile? Toate ar trebui să fie ale tale.

Pentru cine trăiești: pentru tine sau pentru alții? Cine ești tu și ce vrei de la tine, de la banii tăi, de la viață?

Obiectivele ar trebui să fie ale tale, să conțină caracteristicile tale, să aibă integrat orizontul de timp agreat de tine. Toți iți vor respectă atunci decizia și îți vor fi alături. Toți cei care sunt prietenii tăi și iți înțeleg obiectivele și valorile.

Societatea, familia, prietenii îți pot impune valorile și obiectivele lor. Societatea va agrea un soi de obiective și un timp de realizare, dar ce este important pentru tine?

Toate aceste întrebări te ajuta să identifici valorile și obiectivele tale, nu ale celorlalți. Întreabă-te: ”Nu am timp?” Te ajuta să conștientizezi ceea ce vrei tu de fapt, lăsând în spate ce vor alții. Fiecare muncește pentru obiectivele lui, alocându-și timpul său și munca aferenta obiectivelor și timpului lor. Tu ești diferit! Fiecare dintre noi este diferit și vrea ceva diferit și are ceva diferit.

Nu am timp?

Cu cât implicăm un timp mai scurt în realizarea obiectivelor noastre este necesar să alocăm mai mulți bani pentru a le realiza. Dacă ne alocăm un orizont mai mare, mai larg întru realizarea obiectivelor financiare, atunci nu este necesar să alocăm o sumă mare de bani pentru că ne ajutăm de timp să ajungem la suma mare; sumă necesară îndeplinirii obiectivelor.

Cele două resurse: timpul și banii sunt în interdependență și astfel este necesar să găsim un raport optim, potrivit nevoilor noastre financiare pentru că noi suntem cei care lucrăm pentru îndeplinirea lor, nu altcineva. Te invit să citești mai multe despre gestionarea timpului și a eficienței. O poți face aici: 

Succes în conștientizarea banilor (și a timpului alocat obiectivelor tale)!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search