Conceptele sau principiile pe care le cunoaște o persoană educată financiar o ajuta să aibă o viață prosperă pentru că, o dată cunoscute, informațiile vor fi și aplicate.

Sunt câteva principii financiare care guvernează latura financiară și pe care, dacă, fiecare dintre noi, le-ar respecta, va putea să se mulțumească cu viața sa.

 O persoană educată financiar cunoaște:

Venitul activ vs venitul pasiv

Foarte multe persoane muncesc pentru a câștiga mai mult, doar că inevitabil vor ajunge să cheltuie pe măsura veniturilor. Odată ce a descoperit venitul pasiv, venitul activ va fi baza venitului pasiv.

Venitul pasiv reprezintă acel venit pentru care nu mai lucrezi, ci banii tăi lucrează pentru tine.

Odată ce ai început să ai un venit activ poți pune, fară prea mult efort, o sumă deoparte și poți investi acei bani, ca ei să producă o dobândă – alți bani.

Bugetul

Conștientizarea banilor tăi: cât căștigi și cât cheltui te ajută să ai o vizibilitate asupra acestui aspect din viața ta. Poți să poți să îți satisfaci nevoile și dorințele la nivelul la care îți dorești, fără să stimți frustrare sau să te simți copleșit de cheltuielile pe care le ai.

Nevoi vs. dorințe

Stabilește care sunt nevoile din viața ta și care sunt dorințele. Noi muncim atât pentru nevoi cât și pentru dorințe, însă muncești pentru nevoile tale și dorințele tale sau pentru ale altcuiva?

Este necesar să îți stabilești care sunt nevoile de acum și nevoile de mai târziu și care sunt dorințele, la fel: de acum și de mai târziu pentru a simți că tot ceea ce faci, faci pentru tine și pentru nimeni altcineva. De ce spun aceste lucruri, pentru că: noi trăim într-un secol al vitezei. Totul este pe repede și se pune accent mai mult pe aparență decât pe esență și poți, în tot acest tumult al vieții, să ajungi să faci cu totul și cu totul altceva: să plătești pentru nevoile și dorințele celor din jurul tău și de asemenea să nu ai timp să te gândești care sunt nevoile tale cu adevărat; să faci diferența dintre o nevoie și o dorință.

Dobanda capitalizată

Dobânda capitalizată este un concept pe care Einstein l-a numit ”a opta minune a lumii”. A opta minune a lumii vine din efectul pe care această dobândă îl are în viața ta. Când ești dator băncii ai văzut că ajungi să plătești dublu la final; dublul sumei împrumutate. Atunci când alegi să investești banii, primești dublu. Acest efect te ajută ca banii tăi să facă alți bani, să muncească pentru tine în timpul în care tu muncești sau te distrezi; adică tot timpul.

Dacă alegi să economisești și să investești, ține seama de acest concept. Acest concept prin timpul și banii alocați te vor aduce în postura în care să creezi acel venit pasiv de care ai nevoie pentru a îți realiza obiectivele de termen mediu și lung.

Produse financiare

Produsele financiare există în piață pentru a îți fi de folos. Nu le neglija și află ce face fiecare produs în parte, pentru ce a fost creat și folosește-l ca atare. Încrede-te în piața financiară și folosește-o în favoarea ta.

Nu există niciun produs în piață care să fi fost conceput cu scopul de a îți face rău. Cine spune asta nu a înțeles cum funcționează sau nu l-a folosit ca atare. Un om educat financiar înțelege întreg mecanismul și alege să folosească produsele din piață în folosul său. Alege produsele care îi sunt necesare pentru obiectivul/ele sale și are grijă să le folosească conform cu modul lor de funcționare.

Cost average

Cost average este un concept care te ajută să înțelegi cum funcționează economia și să iei deciziile propice ție și obiectivelor tale. Economia are un ciclu de funcționare. Piața crește și scade. Oamenii când investesc își doresc să aibă profit repede, să crească imediat prețul bunului achiziționat, doar că lucrul acesta nu se întâmplă imediat.

Cost average ne învață să fim constanți, să investim în toate ciclurile pieței și să beneficiem de pe urma scăderilor. O investiție profitabilă este atunci când cumperi ieftin și vinzi scump, însă și când nu investești foarte mult din timpul tău pentru a specula piața. Acest concept te învață să investești în toate punctele pieței, să acumulezi.

Cost average te îndeamnă să cumperi în toate ciclurile și să aștepți: investiția ta va da roade scontat.

Principii pe care le aplică o persoană educată financiar:

  •  Să nu cheltui mai mult decât îți permiți

Faptul că acum câștigi mai mult și îți permiți mai mult nu înseamnă că trebuie să cheltui tot ce ai. Este necesar să pui deoparte, să îți salvezi banii, pentru că altfel se vor duce la magazinele de unde te aprovizionezi și nu faci altceva decât să sporești profitul celorlalți.

  • Să economisești și să investești bani indiferent cât câștigi

Poți alege să investești bani și să primești bani fiind clientul marilor retaileri. Aici vreau să o menționez pe Ioana Mărgineanu care a devenit investitor pe piața financiară și într-o discuție cu ea a adus în vedere faptul că ei îi place să fie consumator știind că totodată este și investitor în cadrul acelei companii.

Discuția cu Ioana o găsești aici:

Atunci când investești, când cumperi acțiuni de la o companie te numești investitor și dacă ești client, adică aduci profit acelei companii, beneficiezi și tu din profitul companiei prin intermediul acelei acțiuni, astfel că este necesar să și cumperi (este normal) dar să și investești pentru a te bucura când crești profitul unei companii, pentru că înseamnă că îți crești și tu profitul.

  • Să folosești timpul în favoarea ta

Timpul trece și dacă banii îi mai poți face, timpul nu se mai întoarce. Folosește timpul în favoarea ta și chiar dacă nu ai mulți bani pe care să îi pui la muncă, pune atât cât ai. Folosind concepetele de dobândă capitalizată, de cost average, vei ajunge să ai mai mulți bani decât ai investit și poți ajunge să câștigi timp, să acumulezi o sumă care îți va permite să te retragi mai devreme din activitate, să te bucuri de familia și de timp liber mai devreme de 65, 70 de ani.

  • Să achiziționezi bunuri, nu lucruri

În momentul în care faci achiziții conștientizează putetea banilor tăi și a rezultatelor cumpărăturilor tale. Cumperi un bun care se va aprecia în timp sau cumperi niște lucruri care în timp se depreciază?

Poate știi că o mașină, odată ce o scoți pe ușa reprezentanței se depreciază cu 15-30%. Asta însemnă că din momentul în care tu ai ieșit pe ușa reprezentanței valoarea sa este mai mică și nu o mai poți, din acel moment, vinde la prețul la care tu ai achiziționat-o, ci cu 30% mai puțin. Un imobil în schimb, îl vei vinde cu mai mult decât l-ai cumpărat. Imobilele se apreciază în timp, chiar dacă ele sunt folosite: dacă locuiești în ele sau nu. În schimb mobila se depreciază. De aceea nu aloca foarte mulți bani în toate acele lucruri care după un timp nu le mai poți vinde nici măcar la prețul la care le-ai achiziționat. Ai grijă de banii tăi, altfel cine o va face în locul tău?

O persoană educată financiar se educă constant, indiferent cât de multe informații deține

Tu ești responsabil de viața ta? Acum suntem liberi să facem ceea ce ne dorim, suntem liberi să ne trăim viața așa cum ne-o dorim, însă rezultatele nu vor înceta să apară. Ești o persoană educată fiannciar? Nu ai nevoie de foarte multe, ci să cunoști, dar și să aplici toate principiile discutate în cadrul articolului.

Te invit să te informezi constant și să aplici regulile și principiile de educație financiară, atât cele regăsite în cărți, ci și în materiale online, precum acest blog de educație financiară: https://laurentiumihai.ro/

Vrei să ai o viață împlinită, vrei să fii mulțumit de alegerile tale? Ei bine, atunci respinsabilizează-te, educă-te și alege în mod responsabil pentru viitorul tău și al familiei tale. Tu ești cel care este direct responsabil de viitorul său.

Succes în conștientizarea banilor și a educației tale financiare!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search