Obiectivele din viața noastră sunt ale noastre sau sunt obiectivele financiare ale celorlați? Obiectivele pentru care lucrăm, ale cui sunt?

 În viață noastră avem foarte multe obiective financiare. Toate aceste obiective financiare le considerăm importante pentru viața noastră. Ne dorim vacanțe, ne dorim ieșiri cu prietenii, ne dorim să avem o mașină faină, o casă superbă, o casă de vacanță, accesorii și vestimentație de branduri mari…o viață de lux, însă care de fapt îți aduc cea mai mare satisfacție?

Dacă întrebăm multe persoane (ceea ce am făcut eu în toate ședințele de planificare financiară care depășesc 100 de romani) ce și-ar dori de fapt sunt obiective care derivă din nevoi, ci nu din dorințe.

Nevoie vs. dorință

Da, este fain să ai posibilitatea să mergi în vacanțe de lux, să ai o casă de vacanță pe lângă o casă de lux cu piscină în care să locuiești sau să te plimbi cu o mașină cu foarte mulți cai putere, însă toate aceste dorințe rămân pe locul doi. Pe primul loc stau nevoile.

Nevoile sunt acele obiecte, lucruri pe care să trebuie să le realizăm, pentru că dorim să ne realizăm nevoile. Ne dorim să ne susținem copiii și trebuie să îi susținem pentru că o școală în afara țării este scumpă. Trebuie să ne susținem la pensie pentru că statul nu va mai putea să ne susțină. Trebuie să avem casa noastră și să o avem achitată până la ieșirea la pensie pentru că atunci nu vom pute susține toate acele cheltuieli din pensia mică pe care o vom avea.

Dorințele sunt cele care ar fi frumos de îndeplinit, însă stabilește-ți ceva realist!

Pesimism vs optimism

Aud des: ”nu planific pentru că voi fi dezamăgit dacă nu se realizează”. De fapt acolo este vorba despre lipsa de energie și de motivație. Și este vorba de fapt despre o DORINȚĂ. Când ai o dorință, ți-ar plăcea să o ai, dar nu te ridici dimineața motivat să muncești, să munți munții din loc (vorba aceea) dacă este o dorință fară care poți trai. Însă, când vine vorba despre a avea casa ta sau vrei să închizi mai repede creditul la casă, să nu mai fii dator băncii, atunci te vei ridica motivat și vei realiza, nu te vei plânge că nu îți stabilești obiective de teama de a nu le realiza pentru că vei realiza. Am întâlnit multe persoane care și-au închis credite de 30 de ani în 4-5-10 ani.

Nevoia este cea care te împinge să faci lucruri; dorința nu, pentru că este un vis frumos, dar dacă nu se va realiza nu va fi o problemă, în schimb, dacă nu realizezi ceea ce este nevoie, da, va fi o problemă.

 

Obiectivele financiare importante din viața noastră sunt…

  • locuința proprie
  • susținerea copiilor
  • retragerea din activitate într-un mod optim

Aceste trei obiective, după cum poți vedea sunt niște nevoi.

Pentru a identifica obiectivele importante din viața noastră a ființelor umane, ai aici piramida nevoilor financiare – reinterpretarea piramidei nevoilor lui Maslow: https://www.psihologiabanilor.ro/obiectivele-financiare-si-etapele-vietii/

Obiectivele financiare importante din viața noastră: Casa proprie

Casa este o nevoie, pentru că în țara noastră există cultura proprietății. Suntem locuitorii cu cei mai mulți proprietari. Noi ne dorim (și avem nevoie să fim proprietari). Nu este un trebuie pentru toată lumea, însă pentru cei mai mulți dintre noi, este.

A fi proprietar pentru cei mai mulți înseamnă a avea un confort psihologic și financiar. Nu vrei să fii la mâna proprietarului sau a băncii. Când te vei retrage din activitate să ai proprietatea ta la care să plătești toate dările, nu și datorii și să lași ceva în urma ta. Noi ne dorim să le lăsăm copiilor, nepoților o zestre; un bun, ci nu datorii.

Obiectivele financiare importante din viața noastră: Susținerea copiilor

Susținerea copiilor vine din occident unde părinții se ocupă de studiile copiilor lor de când ei se nasc. În afară taxele cu universitățile sunt scumpe, iar noi ne dorim să fie copilul nostru cât mai bine pregătit pentru viață. Acum, este nevoie să fii flexibil, să te reorientezi iar pentru a face lucrul acesta ai nevoie de un sistem de școlaritate unde să se fi pus accent pe flexibilitatea minții, pe abilitați diverse, pentru a fi capabil să iei decizii și să acționezi în funcție de circumstanțe.

Aceste sisteme se regăsesc și la noi în țară, iar taxele sunt mari. În afară, pe lângă taxa școlară este necesar să fie acoperit traiul acolo: cazare, hrana și dacă nu ne ocupăm de această planificare de când sunt mici, copiii noștri când vor absolvi și vor trebui să plece, va fi o problemă, căci nu vom avea banii necesari pentru susținerea lor.

Obiectivele financiare importante din viața noastră: Retragerea din activitate

Statul nu ne va putea susține. Și nu doar pe noi. Acest sistem, bazat pe contribuții, nu mai este sustenabil acum. Natalitatea în scădere, exodul în creștere, speranța de viață în creștere (da, ai citit bine și eu nu am scris greșit) duc la această discrepanță. Pensia noastră, a celor care suntem acum tineri, nu ne va ajunge să avem un trai decent. Și este necesar să ne gândim de pe acum, pentru că acum avem timpul la dispoziția noastră.

Beneficiul nostru este: timpul

Cine nu se gândește că mai este mult până la pensie? Toți! Și este normal, chiar așa este, însă nu vrei să te folosești de ceea ce ai acum din belșug, și anume: timpul? Nu ai mulți bani acum pentru că ești tânăr, pentru că vrei o casă, o familie, însă ai timp: folosește-l! Nu te costă nimic! Pune deoparte doar cât îți permiți să pierzi. Ce sumă nu te-ar deranja dacă ai pierde-o pe drum? 5 lei pe zi? Foarte bine! Deschide-ți un cont de investiții, alocă într-un fond de investiții 5 lei pe zi. Așa vei ajunge să te susții la pensie fără să te chinui prea mult.

Vrei să câștigi mai mult, vrei să aloci mai mulți bani mai târziu?

Sigur! De acord cu tine! Dar pune acei 5 lei pe zi. Atunci când vei avea un salariu mai mare, atunci când vei câștiga mai mult, vei pune mai mult deoparte și va fi o sumă semnificativă, însă în viață apar tot felul de situații și nu știi când se va întâmpla să fie cu mult mai bine. Alocă de pe acum, folosește timpul și ulterior vei pune mai mult deoparte.

Timpul acum îți este aliat, nu îl face dușman! Când nu vei avea timp și nici bani vei regreta. De ce să regreți? Regretele atunci nu mai ajută. Folosește timpul! Acum!

Obiectivele financiare importante din viața noastră: Independența financiară

Cei mai mulți tineri vor să ajungă să obțină această independență financiară. Ce este ea? Prepune că există un venit pasiv care să acopere toate nevoile de mai sus și chiar să acopere unele dorințe.

Din experiența, mea, am observat că tinerii care vor doar mai mulți bani și atât, nu sunt motivați să facă acțiuni în această direcție, însă acei tineri care în spatele acestui obiectiv au o nevoie, ci nu o dorință muncesc să realizeze acest obiectiv.

Analizează ce nevoi ai și ce dorințe. Care este mai puternică: nevoia sau dorința? Despre setarea de obiective financiare mai găsești și aici: https://stelabarbaros.com/3-pasi-in-setarea-si-atingerea-de-obiective/

Nevoia este similară cu a te îmbrăca. Dorința este similară cu a te îmbrăca cu o anumită haină de firmă.

Alege ce este important pentru tine și ce ai nevoie. Poți integra în planul tău și o dorință pentru a fi mai ușor de parcurs drumul.

Alege să îți planifici acum obiectivele tale! Poți apela la serviciul de planificare financiară. El se găsește la secțiunea servicii din cadrul site-ului.

Succes în conștientizarea banilor și a obiectivelor financiare importante din viața ta !

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search