Când am început să studiez banii și rolul lor în societate credeam că în lume există două tipuri de oameni: cei care cheltuiesc tot ce câștigă și cei care economisesc și trăiesc foarte modest. Însă, pe parcurs, am descoperit că există mai multe atitudini financiare care influențează modul în care ne gestionăm banii.

În cartea sa „How Much Is Enough? Balancing Today’s Needs with Tomorrow’s Retirement Goals”, Diane McCurdy menționează că oamenii pot fi încadrați în patru categorii distincte în funcție de atitudinea lor față de bani. Mi s-a părut o clasificare foarte potrivită și m-am gândit să îți prezint în acest articol câteva informații legate de fiecare dintre aceste atitudini.

1.  Atitudinea de Cheltuitor

Oamenii din această categorie iubesc banii deoarece își pot cumpăra cu ei o mulțime de lucruri. Ei sunt la curent cu ultimele noutăți în materie gadget-uri, modă sau decorațiuni. Dacă ai nevoie de ceva, poți să întrebi liniștit un Cheltuitor iar el îți va spune cum poți să-l cumperi și care este cea mai bună ofertă.

Ei sunt genul de oameni degajați în prezența cărora te simți bine care preferă să aibă lucruri concrete precum ultimul model de mașină, cele mai noi gadget-uri sau haine la modă în locul unor lucruri abstracte cum ar fi un cont de economii. De regulă ei au cele mai noi „jucării” iar prietenii îi invidiază pentru stilul lor de viață. De asemenea, ei văd mersul la cumpărături drept o formă de divertisment.

Principala caracteristică a Cheltuitorilor este faptul că se bucură de viață utilizând banii pe care i-au câștigat. Partea mai puțin bună este că aceștia se îndatorează foarte ușor și de multe ori sunt mâncați de vii de dobânzi pentru credite de nevoi personale și carduri de credit pe care nu reușesc să le acopere la timp. Din acest motiv, pentru ei acțiunea de a face economii este cea mai mare provocare.

2.  Atitudinea de Strângător

Dacă n-ar fi ei, de la cine s-ar mai putea împrumuta restul oamenilor? Persoanele care se încadrează în această categorie reușesc să acumuleze o avere în bancă destul de ușor, păstrându-și în același timp un stil de viață decent chiar și atunci când veniturile lor sunt limitate.

Ei se simt în siguranță când au în contul bancar o sumă mare de bani pe care se pot baza la orice moment și nu sunt impresionați de lucrurile scumpe. Sunt foarte buni la a identifica activitățile și lucrurile care risipesc banii și le evită. Din acest motiv s-ar putea ca pentru ceilalți să pară „zgârciți”.

Principala calitate a Strângătorilor este faptul că sunt foarte organizați și nu fac achiziții impulsive. Cu toate acestea, ei pot deveni foarte conservatori și, refuzând să-și asume riscuri, ajung să evite orice investiții care le-ar putea spori averea. Câteodată, acest conservatorism îi face să aștepte prea mult ca să se bucure de banii de care dispun.

3.  Atitudinea de Constructor

Această categorie îi include pe cei care și-au învins frica de a pierde bani și sunt dispuși să riște pentru a construi ceva deosebit. Constructorii adoră procesul creativ ce însoțește proiectele lor prin care schimbă lumea și sunt dispuși să păstreze un loc de muncă plictisitor pentru ei doar pentru a-și finanța visurile.

Exemplele clasice de Constructori sunt antreprenorii care și-au construit afacerile de la zero. Dar în categoria Constructorilor intră și persoanele care au o pasiune foarte puternică și pe care o duc la nivelul de expertiză. Din acest motiv, ei pot fi mentori fenomenali.

Marea lor slăbiciune este că de multe ori subevaluează costurile proiectelor lor și omit să-și facă un plan în caz de eșec.

4.  Atitudinea de Donator

Persoanele din această categorie se deosebesc prin faptul că le cumpără în mod regulat prietenilor cadouri scumpe, acestea fiind de obicei lucruri pe care nu și le-ar cumpăra niciodată pentru ei. De asemenea, ei participă ca voluntari la nenumărate acțiuni caritabile și își dedică timpul, banii și energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

Principala lor caracteristică este că resimt cea mai mare plăcere atunci când fac fapte bune sau când reușesc să-i facă pe alții fericiți. Ei își refuză lor anumite lucruri pentru a-i ajuta pe alții.

Cu toate acestea, ei au tendința de a-și neglija propriile nevoi și, câteodată, le fac un deserviciu propriilor copii deoarece nu-i învață să-și gestioneze banii corespunzător. Mai mult, ei pot deveni o povară pentru aceștia dacă nu-și planifică pensionarea din timp.

Cum ne îmbunătățim atitudinea față de bani?

Deși în interiorul nostru există toate cele patru atitudini, fiecare dintre noi trebuie să lucreze la măcar una dintre ele deoarece nu o stăpânește în mod natural.

Cheltuitorii trebuie să învețe să economisească pentru a se bucura de lucruri nu doar în prezent ci și în viitor, iar Strângătorii trebuie să învețe să cheltuiască cu cap și să se bucure de viață utilizând banii pe care îi au.

Constructorii trebuie să învețe să gestioneze riscurile asociate cu investițiile lor, pe când Donatorii trebuie să învețe să se plătească pe ei înainte de a da altora pentru a nu-și neglija nevoile.

În creierul nostru una dintre aceste atitudini este setată drept standard. Ea este dominantă și ne conduce viața din punct de vedere financiar fără ca noi să realizăm acest lucru.

În ceea ce mă privește, setarea mea de bază este cea de Strângător. Cu timpul am reușit să-mi cultiv și celelalte trei atitudini prin donații, prin investiții și prin cheltuieli rezonabile pentru a mă bucura de banii pe care i-am câștigat. În unele momente, încă fac eforturi ca să cheltuiesc sau să investesc dar, cu toate acestea, sunt conștient de beneficiile aduse de echilibrul celor patru atitudini în viața mea.

Cuvinte de încheiere?

Nici una dintre cele patru atitudini financiare nu este mai bună decât cealaltă și nici una nu este mai rea decât cealaltă. Fiecare dintre ele este însoțită de avantajele și dezavantajele sale. Nu de puține ori, partenerul nostru de viață are o atitudine față de bani total opusă față de a noastră și asta ne poate enerva la culme. Cu toate acestea, trebuie să conștientizăm existența acestor diferențe, să le înțelegem, să valorificăm părțile tari și să controlăm efectul celor mai puțin favorabile.

Dacă vrei să afli care este atitudinea ta dominantă, apasă pe acest link și răspunde la întrebările din Quiz. Iar dacă vrei să înveți cum să formezi un echilibru între cele 4 atitudini față de bani prin intermediul unui buget simplu, abonează-te la Newsletter-ul meu. Alături de e-book-ul „6 Pași pentru a atinge Liniștea Financiară” pe care îl primești în mod GRATUIT atunci  când te abonezi, vei primi și o serie de alte informații valoroase direct în Inbox-ul tău.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search