”Nu am bani!”

Cine nu a rostit cel puțin o dată în viața lui sau nu a auzit această expresie?

Banii și mentalitatea

Bogații sunt cei care nu spun niciodată că nu au bani. ”Da, ei, pentru că ei au bani.”

Corect! Chiar ei sunt!  Bogații, pentru că ei, indiferent de guvernare, de statul în care se află, au bani. Au bani pentru că știu să îi facă și știu cum să îi păstreze. Știu cum funcționează sistemul financiar și în cunoștință de cauză acționează.

Cei mai mulți oameni care sunt bogați nu s-au născut astfel, ci au devenit astfel. Au învățat despre bani și au folosit informațiile pentru a se îmbogăți. Ei sunt cei care nu stau pe margine și comentează că nu li se oferă, că nimeni nu îi ajută; nu așteaptă să li se dea.

Cine se comportă ca vulpea, ca vulpea va ajunge!  (Este vorba despre fabula în care o vulpe consideră că strugurii, la care nu poate ajunge, sunt acrii.)

Bogații sunt oameni, nu extraterești (oricât de mult crezi în astfel de teorii). Ei nu au mai multe capete decât tine și nici nu s-au născut deștepți. Au învățat. Au vorbit despre bani, s-au informat, au învățat ce sunt banii, cum faci să îi ai și să îi păstrezi, dar, cel mai important, să îi pui să lucreze pentru tine. Oamenii bogați sunt de fapt educați financiar.

Educația financiară vine cu responsabilitate, cu muncă și cu perseverență în realizarea obiectivelor financiare. Banii nu pică din cer, banii nu se fac tocmai ușor; nu se câștigă peste noapte.

Cu toate acestea, câți oameni muncesc zi lumină fără să aibă bani la final de lună? Foarte mulți. Angajați, dar și antreprenori. Nu este necesar să fii antreprenor ca să ai bani. Sunt puțini cei care sunt antreprenori și au bani. A fi antreprenor nu este ca și cum ai fi un ulcior în mijlocul mării și oricât de mult ai vrea să nu acumulezi apă, apa se acumulează. Ei bine, antreprenorul trebuie să cunoască, în primul rând, ce sunt banii, ce reguli au ei și cum funcționează sistemul financiar.

Dator 30 de ani

Sunt mulți oameni care nu știu ce sunt banii și cum funcționează sistemul financiar, de aceea nu au bani. Mulți oameni au credite pentru locuințele lor. Așa folosesc ei sistemul financiar. Și nu orice credit: pe 30 de ani. Au vârsta de 30 de ani și se gândesc că au trecut 30 de ani fără să aibă o casă și că mai au încă pe atât și ies la pensie fără să aibă o casă a lor. Își iau una. Pe credit. Pe 30 de ani. Iar în tot acest timp plătesc băncii dobânzi, adică mai mulți bani pentru aceeași casă.  Dar nu au economii pe 30 de ani. Nu au nici măcar 5000 de euro în bancă, economisiți, dar au 50.000 – 70.000 de euro împrumut la bancă. Și de ce nu au bani este întrebarea. Pâi, cum să aibă bani, dacă ei nu știu ce sunt banii, care sunt regulile lor, cum funcționează sistemul financiar.

Sunt planificator al economiilor și consultant financiar pe investiții și am întâlnit în acești mai bine de 4 ani de când activez în acest domeniu reflecții precum: ”cum să îmi pun banii în bancă, cum să se folosească banca de banii mei?! Eu nu am încredere în bănci!” Dar ai încredere în bănci să îți dea ”camată” 50.000 de euro și să muncești o viață fără să cunoști libertatea financiară?!

Chiar dacă nu aș fi consultant financiar, ci aș fi ceea ce sunt de câțiva ani, aproape de 12 ani, o persoană axată pe economisire și investiții, aș gândi că logica lor, a acestor oameni nu este o logică prea dreaptă.

”Cum să se folosească banca de banii mei?!”

Consideri că ai un raport foarte profitabil cu banca, că îi folosești banii? Da, îi plătești dobânzi 30 de ani. Asta denotă că banca câștigă din această înțelegere. Tu ai numai impresia că folosești banca.

Oamenii nu se pot gândi să economisească bani timp de 30 de ani, dar împrumută bani pe 30 de ani. În caz că nu mai pot plăti ratele la bancă, se mută în chirie și vor plăti, în continuare, rate la bancă pentru o casă pe care nu o mai au și nu o vor mai avea niciodată. Dar să economisești bani….nu, ”nu am bani”.  Nici că vei avea!

Lupți sau fugi!

Perioada lungă amorțește creierul. Principiul ”Luptă sau fugi” și recompensa pe termen scurt funcționeaza în deciziile financiare care îi duc pe cei mai mulți la faliment. Luptă contra dobânzilor bancare pentru un împrumut și fug din calea economisirii. Aici vine și recompensa imediată: la bancă mergi, iei banii și stai într-o casă. Dar dacă mergi la bancă și depui bani trebuie să aștepți să se acumuleze și durează. Și dacă investești durează. Mai bine cheltuim, ne trăim viața și ajungem să constatăm că viața și alții ne-au consumat, de fapt, mare parte din viață și din bani. Dar nu este viața noastră, nu? Este viața băncii, a mașinilor frumoase care apar să ne facă în ciudă și să le cumpărăm. Tot pe credit, că doar: ”nu avem bani!”

Când nu te mai folosește banca, o folosești tu pe ea? Ai vrea asta? Trebuie să știi că poți folosi banca pentru a îți genera profit. Poți folosi companiile ca să îți investească banii și tu să te bucuri de independență financiară. Tu lucrezi pentru a câștiga bani, iar banii tăi, investiți, vor lucra pentru tine.

Nu îți fie frică! Companiile de investiții nu îți vor lua banii. Companiile de asigurări și de investiții, de obicei, au sute de ani de existență. Principiul economisirii și investirii banilor datează din vremea Imperiului Roman. Cetățenii și soldații depuneau o sumă de bani într-un fond comun, iar cei care trăiau cel mai mult încasau venituri sub formă de solde. Cei care nu erau atât de norocoși și mureau, guvernul le lua o parte din bani. (Tony Robbins ”Banii: stăpânește jocul). Nu știai? Nici eu, dar eu mă informez.

Câți citesc cărți de finanțe personale? Puțini, nu? Și câți au bani? Puțini. Câți vorbesc despre bani? Puțini. Câți nu vor să abordeze într-o discuție acest subiect? Mulți. Hmmm…

Succes în conștientizarea banilor (și a abordării lor)!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search