Dacă întrebi un copil ce vrea să se facă, când va fi mare, vei întâlni diverse răspunsuri: astronaut, doctor, musafir sau gunoier. Dincolo de amuzamentul pe care îl provoacă răspunsurile la această întrebare, cred că îți dorești, pentru copilul tău să se facă ceea ce va vrea el. Nu –i așa? Cu timpul va afla că nu există meseria de musafir, iar cea de gunoier, va ajunge să considere, că nu este o meserie bună pentru el și se va reorienta.

Profesiile și banii  

Este copilul tău important pentru tine? Este important ca el să își realizeze dorințele profesionale? Dacă ai răspuns cu da la ambele întrebări, atunci, răspunde-mi la următoarea întrebare: cât ai economisit pentru studiile lui?

Răspunsul la această întrebare provoacă blochaj pentru cei mai mulți părinți, pentru că nu s-au gândit și nici nu au economisit nimic. Până acum s-au bucurat că au un copil și că le aduce, în fiecare zi, zâmbete pe buze, mai ales dacă a început să vorbească și mai stâlcește niște cuvinte. Dacă copilul este mai mare, amuzamentul vine din răspunsurile lui la diverse întrebări serioase. Uneori adulții din jurul lui se minunează de raționamentele răspunsurilor oferite. Dar la cheltuielile cu întrețirea lui, până acum, nu s-au gândit mai serios. ”Lasă, că ne descurcăm noi!” Așa funcționează poporul român: ”Lasă, că merge și așa!” sau ”Vedem noi: ne descurcăm!”

(Nu zic că nu ar exista și părinți responsabili care planifică și din punct de vedere financiar venirea pe lume a unui nou membru al familiei, numai că eu scot în evidență cealaltă tabară și exagerez, poate, un pic, pentru a evidenția situația financiară, din perspectiva viitorului copilului.)

Copilul tău vrei să ajungă gunoier?

Nu cred. Atunci, de ce nu te-ai gândit să economisești pentru viitorul lui, pentru studiile lui?!

Pâi, de ce să economisești când, dacă deschizi televizorul, găsești bani pe loc, chiar un consultant se deplaseaza acasă la tine, pentru a îți aduce banii necesari studiilor copilului?! Te cred! De ce să mai economisești când poți să împrumutați bani.

Planificarea financiară pentru susținerea studiilor copilului

De ce, în cultura noastră, nu ne gândim la studiile copilului și la toate cheltuielile lui, așa cum se gândesc americanii?

Ai vizionat, cel puțin o dată, un film american? Acolo vezi cum părinții, dinainte de a se naște copilul, consituie un fond de economii pentru studiile lui. Da, plan de economisire cu acces peste 20 de ani. De ce în cultura lor există acest plan de economii pentru cheltuielile de mai târziu ale copiilor și la noi nu? De ce ei, atunci când intervine o cheltuială în plus, neprevăzută, se gândesc întâi dacă este profitabilă realizarea acelei cheltuieli și dacă le mai rămân bani, pentru studiile copiilor, iar românii cheltuiesc fără a ține cont de viitor, chiar de viitorul cel mai apropiat: sfârșitul lunii și, uneori, unii,  își fac credite de nevoi personale pentru a sfârși luna cu toate dările efectuate?!

Poate pentru că la ei studiile sunt mai scumpe decât la noi?

Haide să vedem!

Potrivit studiului realizat de revista britanică Times Higer Education, în topul universităților cu renume din lume, prima poziție o ocupă Harvard, fiind și cea mai scumpă. Totalul cheltuielilor cu școlarizarea la Harvard costă 55.000 de dolari pentru un an de studiu. Dintre care 36.000 de dolari reprezintă taxa de școlarizare, aproximativ 8.000 de dolari chiria și 3.000 de dolari asigurarea de sănătate. Berkeley, universitatea aflată pe ultimul loc în top, costă 20.000 de dolari numai admiterea, pentru că taxa de școlarizare anuală reprezintă 30.000 de dolari. În ceea ce privește un MBA acesta costă 150.000 de dolari pe an.

În România un an de studiu îl costă pe tânărul student sau pe părinții lui, în medie 3.200 de lei pe an numai taxa de școlarizare. Dar dacă copilul tău vrea să studieze în afara țării? Îți vei permite?

Este mai ieftin să studiezi în România, e drept, dar poate copilul tău obține o bursă de studii în afară și trebuie să suporți unele costuri. Vei avea de unde?

Dacă iei în calcul numai costul cu hrana: 300 de dolari, șederea: 500, la care mai adăugi 200 de dolari pentru diverse cheltuieli (ieșiri în oraș, cărți) și le acoperi dintr-un credit, ajungi să plătești lunar 255 de lei pe 5 ani, la o dobândă de 10%/an. La suma împrumutată de 12.000 de lei vei rambursa 15.297 de lei, în total.

Dacă, în schimb, vrei să îți susții copilul cu costul de școlarizare la universitatea de pe ultimul loc, printr-un credit rata lunară ajunge la 10.083 de lei, timp de 5 ani.

Ce s-ar întâmplat dacă ai economisi de la nașterea copilului niște bani, timp de 18 ani? Ar fi necesari1.000 de lei lunar. Dacă investești banii, atunci susținerea financiară este mai mică, pentru că randamentele obținute la investiții sunt mai mari decat dobânzile unui depozit bancar.

Deciziile financiare țin de alternative, dar și de planificare.

Concluzia nu este să nu faci copii, ci să planifici viitorul lor, incluzând și studiile.

Vrei ceea ce este mai bun pentru copilul tău? Ți se pare prea mare costul cu școlarizarea sa în străinătate? Poate vrei să îi oferi școlarizare aici. Dar, el ce își dorește?

Hai să vedem: 9.600 de lei costă 3 ani de studii în România. Și alți 6.400 de lei programul de master de 2 ani. La noi sistemul de învățământ necesită și un program de master pentru definitivarea studiilor de specialitate.  În total 16.000 de lei numai taxa de școlarizare, fără costul lunar de 200 – 250 de lei chiria în cămin și alți 400 – 500 de lei pentru hrană și diverse alte cheltuieli. Dacă ar fi să facem totalul tuturor costurilor minime de școlarizare: taxe, hrană și chirie, dacă nu se află în oraș, și asta se întâmplă cu cei mai mulți studenți, 58.000 de lei ar trebui să economisești, în total, pentru a-i putea permite copilului studiile necesare profesionalizării lui. Și atenție: este costul minim.

Viitorul este scump dacă nu planifici!

Rata pentru un credit te costă 1.232 de lei. Asta este plata pentru cei care nu s-au pregătit pentru astfel de costuri, care nu au planificat viitorul copilului lor.

Planificarea te scutește de un astfel de cost. Partea bună este că cu 200- 250  de lei alocați lunar pentru studiile copilului, încă de la nașterea lui, toate grijile dispar.

Am vorbit până acum despre nivelul superior de școlarizare. Să îți mai amintesc și de costurile celorlalte nivele de școlarizare; nivele preuniversitare?

Încă de la grădiniță încep costurile. O grădiniță costă în jur de 260 de lei pe lună la o instituție de stat versus 500 lei o grădiniță privată ieftină. Școala de stat costă 800 de lei / an (costurile cu rechizitele) vs. 12.000 de lei/ an școala privată, iar liceul de stat costă 800 de lei/ an vs. 6.400 de lei cel privat. Totalul costurilor pentru 16 ani de școlarizare de până la facultate costă 11.180 de lei la stat și 133.100 de lei la privat.

Te-ai gândit, vreodată, la aceste costuri?

Copilul tău ce vrea să se facă? Întreabă-l și calculează-ți costurile! Nu lăsa timpul să treacă și nu amâna momentul economisirii pentru viitorul copilului tău. Practic, el este viitorul tuturor, căci viitorul copiilor noștri reprezintă și viitorul nostru!

Succes în conștientizarea banilor (și a implicațiilor lor în viața noastră)!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search