Toţi ne dorim o viaţă mai bună, extravagantă, însă pentru a ne putea permite şi susţine nevoile şi dorinţele de mai târziu este necesar să avem grijă la cheltuielile pe care le facem acum.
Până la urmă, banii pe care îi economisim acum, îi vom cheltui mai târziu. Practic, economisim acum pentru a avea banii pe care să-i cheltuim mai târziu pe lucruri care ne vor aduce o satisfacţie mai mare.
Care sunt acele dorinţe şi nevoi de mai târziu?
Pentru a vorbi acum despre economii şi pentru a pune în practică această acţiune este necesar să vorbim despre ce vrei să îţi cumperi mai târziu cu banii. Sunt persoane care îşi doresc vacanţe exotice, care doresc să aibă o ţinută impresionantă sau vor să îşi achite locuinţa ori să îşi închidă creditul pentru a avea siguranţă financiară, pentru a avea banii necesari să-i dea copilului pentru a merge în străinătate să înveţe sau pentru a avea bani să se plimbe atunci când va avea timp: la pensie.
Tu ştii pentru ce ai putea economisi?
De ce să economiseşti?
Dacă ajungi să constaţi acele nevoi şi dorinţe pentru care merită acum să ai grijă la cheltuieli, atunci eşti câştigat. Odată ce economiseşti ai câştigat de două ori, pentru că ai reuşit să îţi prioritizezi, atât nevoile de acum, cât şi nevoile de mai târziu, dar şi să pui banii să lucreze pentru tine. Îţi recomand ca aceşti bani nu doar să-i depozitezi în sertar, în casă sau într-un sertar la bancă, ci să-i investeşti pentru a avea mai mulţi care să îţi permită mai târziu să realizezi mai multe cheltuieli.
Dar hai să vedem 30 de trucuri prin care să reuşeşti să economiseşti în prezent pentru a avea o viaţă bună acum şi o super viaţă mai târziu.
30 de supertrucuri de economisire
- Poţi economisi banii pe cărţi, cumpărând cărţi de la anticariate. Cărţi de 30 -50 de lei le găseşti în anticariate cu 10 – 20 lei.
- Femeie fiind am găsit câteva trucuri de a economisi banii pe epilat, o cremă care costă într-un supermarket 10 lei şi ţine undeva la 3 luni. De asemenea, serviciile de manichiură, pedichiură, gene, tuns/vopsit sau machiaj pot fi făcute la costuri reduse la şcoli de make-up şi de manichiură/pedichiură gratuit sau la cost mic, incluzând doar costul produselor folosite.
- Masa la restaurant poate fi compensată cu o masă acasă. Chiar mâncăruri sofisticate precum legume cu fructe de mare care la restaurant costă între 35 – 80 lei/porţie poate fi compensată cu aceeaşi mâncare luată din supermarket – congelată care costă 35 de lei/kg, pentru 5 – 6 porţii.
- Filmele vizionate la cinema pot fi vizionate acasă, iar costul pentru film şi snake-uri reduse foarte mult. Aşa ai parte de distracţie maximă, pentru că acasă nu îţi este interzis să râzi şi să vorbeşti😊
- Apa din comerţ poate fi înlocuită de un filtru sau de apă de izvor. (Membrii din comunitatea mea, Psihologia banilor, aplică această metodă).
- Cursurile pe care doreşti să le faci, le poţi achiziţiona de pe Udemy sau poţi aştepta o reducere. Eu am făcut un curs pentru o certificare recunoscută de statul roman, dar am ales furnizorul care avea taxa cea mai mică. Cu siguranţă, şi în domeniul tău, dacă vei căuta, vei găsi mai ieftin.
- Banii pe care îi dai pe un abonament la sală (să fim serioşi că nu mergi chiar de fiecare dată) îi poţi economisi, achiziţionând un aparat pe care îl foloseşti cel mai des la sala de fitness şi poţi urmări online exerciţii (gratis) de slăbit/ întreţinere corporală.
- Aparate pe care le poţi cumpăra dar pe care le foloseşti prea puţin. Aşa cum copiii văd jucării şi le vor pe toate, aşa se întâmplă să vezi şi tu tot felul de jucării: expresor, maşină de râşnit, toaster, aparat de stors fructe, mixer, aparat de spart gheaţă s.a.m.d. Ei bine, poţi analiza care este aparatul multifuncţional şi înlocuieşti foarte multe aparate printr-unul singur. Sunt păţită, mai ales dacă mă uit pe magazinele online (în special din afară) şi văd că, de cele mai multe ori chinezii au inventat aparate din cele mai ingenioase, însă unele sunt inutile pentru că pot fi înlocuite de lucruri obişnuite, chiar de anumite tehnici uneori.
- Hainele sau aparate de firmă pot fi înlocuite cu produse mult mai bune, cu aceleaşi specificaţii sau de cele la un nivel optim de folosire (second hand).
- Poţi vinde chiar tu produse pe care nu le mai foloseşti şi astfel să câştigi bani şi să-i economiseşti pentru ceea ce ţi-ai propus în primul paragraf al acestui articol. Dacă nu ţi-ai stabilit, revin-o la el şi nu mai parcurge niciun alt truc până nu ştii sigur de ce trebuie să ai grijă la aceste puncte care îţi aduc mai mulţi bani pentru economii.
- Cumpără în cantităţi mai mari. Am observat că, cu cât cumperi o cantitate mai mare sau mai multe bucăţi, preţul per unitate de măsură este mai mic. Sunt reduceri sau chiar magazine care fix aşa au gândită vânzarea. Nu dau nume de supermarket dar exista unul cu albastru 😊 şi mai există şi en gros-ul, de unde poţi cumpăra astfel.
- Cadourile pe care le faci prietenilor şi familiei le poţi achiziţiona din timp, la reduceri pentru a economisi. Cei mai mulţi cheltuie pe cadourile de Crăciun, pentru că le cumpără în luna decembrie, când vânzătorii profită de relaxarea din luna aceea, de bucuria transmisă prin mesajele de vânzări şi prin specificul melodiilor, încântării zăpezii şi a timpului ce urmează a fi petrecut în mod liber cu familia, prietenii (aici vorbind într-o perioadă nepandemică) şi cresc preţul produselor comercializate; nu există reduceri de Crăciun.
- Se spune că românii au o sacoşă cu alte sacoşe. Ei bine, acestea te salvează de la a nu mai cumpăra pungi, dar ai grijă să nu îţi uiţi sacoşa acasă când pleci la cumpărături 😊. Aceasta te ajută să economiseşti. La pungile de cadouri, de asemenea. Ele sunt şi mai scumpe şi atunci când primeşti un cadou, îţi sugerez să păstrezi punga. O vei putea refolosi!
- Referitor la cumpărături şi la alimente. Cele mai multe familii/persoane dau cei mai mulţi bani pe mâncare. Din experienţa mea şi a colegilor mei planificatori financiari am constatat acest lucru şi te invit să mai obţii, de la mine un alt super truc de economisire: cumpără produse de la raionul de ”lichidare de stoc”. Acest raion/raft este cu produse care se lichidează pentru că au puţine zile până la expirare. Nu îţi afectează sănătatea atât timp cât le consumi în timp util.
- Pe acelaşi principiu ca cel de mai sus şi conform zicalei româneşti: ”sanie vara şi căruţă iarna”, achiziţionează-ţi din timp, la reducere, în momentul încheierii sezonului vestimentaţia pentru următorul sezon al acelui produs. Dacă porţi mărimi mici sau mari, ai mai multe şanse să găseşti, indiferent de perioadă, lichidări de stoc. Se reduc hainele şi încălţămintea a căror numere sunt fie prea mari, fie prea mici.
- La categoria alimente, mai am un sfat: cumpără produsele: „marcă proprie”. Găseşti produse foarte bune a cărei marcă este produsă de magazinul respectiv. Au produse chiar din gama de lux la preţuri foarte avantajoase.
- Făcând referire la produsele de gamă, din magazine, nu pot să nu constat faptul că unele produse de bază se găsesc în atâtea sortimente, încât rămân uluită şi în faţa preţului. Aici includem un produs de mare consum precum hârtia igienică. Sunt atâtea produse, atâtea firme şi care mai de care mai extra fină, extra parfumată şi un ambalaj de lux, încât ajungi să plăteşti de 10 ori mai mult pe acelaşi produs, în esenţă.
- În afară de un covrig, care este tare gustos, alte gustări ţi le poţi lua de acasă. Dacă doreşti să ieşi cu nişte prieteni în parc, ia sucul şi seminţele/pufuleţii de acasă – cei cumpăraţi de la supermarket, nici măcar cei cumpăraţi de la magazinul de bloc.
- Nu cumpăra nici măcar un suc de la magazinul de bloc sau de cartier. Mergi în supermarket şi cumpără pentru că ai de unde alege şi preţul este mult mai mic.
- Evită experimentele zilnice. S-au lansat acum atât de multe produse încât ai vrea să încerci şi sucul cu mere roşii şi cel cu mere verzi şi uite aşa încerci să ajungi sărac. Toate aceste încercări te costă pentru că pot fi unele variante care nu îţi plac şi ai dat banii ”de pomană” pentru experienţe care ajung să fie de două ori neplăcute: la gust şi la buzunar. Dacă îţi plac noile produse caută să găseşti testere/degustări ale acelui produs gratuit. Am văzut că acum nu se mai fac degustări în magazine, din cauza pandemiei, însă, într-o perioadă normală, la un nou produs găseai în supermarketuri un mic stand unde o fată simpatică te invita să deguşti noul produs.
- Fii disciplinat şi aşa ajungi să economiseşti bani cu transportul. Ei bine, dacă nu eşti dezorganizat şi indisciplinat ajungi să economiseşti foarte mulţi bani pentru că te deplasezi cu un mijloc de transport în comun. Dacă nu te trezeşti la timp şi nu reuşeşti să îţi pregăteşti din timp garderoba, ajungi să îţi comanzi un taxi care te costă de 30 de ori mai mult decât mijlocul de transport în comun. Astfel ajungi nici să economisești timp, pentru că dacă eşti într-un oraş mare, aglomeraţia este o problemă. Dacă eşti din Bucureşti metroul este cea mai fiabila variantă de transport şi ieftină. Mi s-a întâmplat de câteva ori să mă grăbesc, să nu mă încadrez în timp şi să iau un taxi care m-a costat foarte mulţi bani şi nici nu mi-a adus punctualitatea dorită. Din facultate am învăţat că a petrece mai mult timp cu mijlocul de transport în comun îmi poate aduce o productivitate mare, pentru că făceam pe drum, în Bucureşti, cu două mijloace de transport în comun 1 oră şi jumătate, timp pe care îl foloseam să îmi citesc cursurile, astfel încât să ajung în sesiune cu materia învăţată şi să finalizez cu note de 10. (Am absolvit facultatea cu 9,85 – a doua din 72 de persoane 😊)
- Nu face abonamente la lucruri pe care le poţi obţine gratuit sau pe care le poţi susţine. Am văzut în ultima perioadă că există abonamente la Youtube. Youtube ai oricum gratuit. Faptul că la cel plătit nu vei mai avea reclame, nu este un beneficiu prea mare. La fel consider şi pentru Spotify sau alte reţele. Banii aceştia îi poţi economisi foarte uşor şi fără să sesizezi se strânge o sumă mare. Tu cât plăteşti pentru astfel de abonamente? La fel şi la reviste sau alte publicaţii. Poți viziona lucuri interesante și cu Youtube gratuit. Iată aici canalul meu de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCN-e2EBq-WkrhTIHesvIRKw sau al prietenei mele Ioana Mărgineanu: https://www.youtube.com/c/bugetDeFamilie
- Renunţă la conturi bancare pe care nu le mai foloseşti. Conturile bancare – conturile curente au comisioane şi chiar dacă nu le mai foloseşti se acumulează costuri pe care trebuie să le plăteşti.
- Iluzia cosmeticii de calitate cu multe produse te face să cheltui foarte mulţi bani. Am observat femei care, pentru a-şi îngriji tenul, folosesc foarte multe produse: crema x, y, z. Ele costă foarte mult şi te invit să găseşti produse mai puţine care îţi îngrijesc tenul. Eu vorbesc din perspectiva personală. Având o problemă dermatologică cu care m-am confruntat de tânără – o problemă cu care se confruntă cei mai mulţi tineri – atât fete cât şi băieţi: acneea, spun acest lucru din recomandarea unui medic specialist. Mi-a recomandat să mă spăl doar cu apă şi săpun. Acum, după foarte multe tratamente, am ales să păstrez aceeaşi idee şi să am puţine produse cu care îmi îngrijesc tenul, deşi nu mai este acneic. Am doar o soluţie de demachiere cu gomaj, una pentru ochi şi alta pentru tonifiere. Aceste produse mă ţin între 3 şi 6 luni. Le folosesc pe toate trei când mă demachiez, altfel folosesc doar apa şi săpunul.
- Planifică orice drumeţie sau vacanţă. Cu cât îţi rezervi concediile din timp cu atât le vei face mai ieftin şi vei putea astfel să stai mai mult sau la o cazare mai bună. Am planificat, acum câţiva ani, o vacanţă de vară încă din luna martie. Aşa mi-am permis să stau două săptămâni pe litoralul românesc. Acum doi ani, la fel, am primit reducere la cazare, pentru că am ales să stau mai multe zile. Depinde de locul unde te vei caza sau unde vei merge. În ambele situaţii vorbesc despre cazare la hotel. Caută reducerile şi planifică! Vei obţine mai mulţi bani!
- Ai grijă la natură şi economiseşte bani. Am observat, de asemenea, un trend: fii ecologic. Ecologia ne ajută să şi economisim. Redu consumul la apă, atât timp cât nu îţi este de folos. Redu consumul la aerul condiţionat atât timp cât poţi pune o haină mai groasă pe tine sau cât poţi să te răcoreşti economicos: o draperie care să împiedice pătrunderea razelor soarelui, folosirea hainelor care îţi permit să te răcoreşti.
- Cadourile handmade sau a petrecerii timpului cu copilul tău vor fi apreciate mult mai mult decât oricare altă jucărie scumpă. Copiii adoră să petreacă timp cu părinţii lor, la fel şi prietenii (prietenii adevăraţi😊).
- Consumul poate fi nu doar redus ci şi înlocuit. Înlocuieşte becurile din casă cu cele economice. Poţi consuma la acelaşi nivel, dar la un cost cât mai mic.
- Alege să îţi petreci timpul cu acele persoane de la care ai ce învăţa şi care nu te determină să cheltui mai mulţi bani decât îţi propui, doar pentru a avea ”prilejul” de a sta alături de ele.
- Alege acel hobby care îţi aduce plăcere şi care îţi economiseşte banii. Cu cât împarţi costul cu prietenii, cu atât mai bine.
Spor la economii şi aştept să îmi scrii câţi bani ai economisit şi ce ţi-ai achiziţionat cu ei!
Succes în conştientizarea banilor şi a trucurilor prin care poţi să economiseşti!