Este scump? Sunt costuri prea mari? Trebuie să fim atenți ce taxe și costuri plătim. Este precum analiza pe care o faci în magazine la un produs. Este necesar să alegi raportul calitate preț eficient.

Există și cost 0%?

Există, însă este necesar să te întrebi ce sustenabilitate are acea platformă încât să îți ofere ție siguranță investiției tale. Analizează cât costă mentenanța unui site – unei platforme, analizează cât costa reclama având în vedere că reclama costă 30% din prețul oricărui produs.

Există și companii serioase și bune care nu își fac reclamă pentru că nu au nevoie, însă sunt companii extrem de mari care și-au făcut la un moment dat reclamă și acum nu mai au nevoie.

Dacă nu ai auzit de o companie este necesar să faci analize pe piață și în momentul în care vrei să investești ai nevoie să știi ce înseamnă piața de capital, ce presupun investițiile.

Este normal să plătim, însă este necesar să cauți raportul randament mare și cost mic. Costul mic, așa cum spune Tony Robbins, este de sub 1%. Maxim acceptat este de 1,5%. Pentru mai multe informații poți afla aici: https://www.psihologiabanilor.ro/investitia-aceasta-este-prea-scumpa/

și pentru a investi este necesar să investești în cele mai bune soluții. Mai multe informații vei găsi în cărți din afara țării pe care le găsești în aceast articol, precum este cartea lui Brian Tracy: ”Cheia succesului este la tine!” https://www.psihologiabanilor.ro/10-carti-de-educatie-financiara-care-iti-schimba-viata/

Ce sunt și ce nu sunt investițiile?

Decalogul investițiilor. Partea 1.

Investițiile nu sunt despre a pierde banii.

Investițiile nu sunt despre a fi la modă.

Invesițiile nu sunt totul.

Investițiile nu înseamnă numai să investești în tine.

Investițiile nu se fac fară economii.

Investițiile nu înseamnă să îți pui ouăle într-un singur coș.

Investițiile înseamnă diversificare.

Investițiile nu sunt despre a te îmbogăți peste noapte.

Investițiile necesită timp.

Investițiile nu necesită mulți bani.

Investițiile implică două resurse foarte importante pe care toți le avem: bani și timp.

Investițiile nu sunt doar speculă și trading.

Investițiile sunt atât pasive, cât și active.

Investițiile nu sunt despre a pune banii de pâine să lucreze pentru tine pentru a pleca în Bora Bora.

Investițiile nu îți aduc călătoriile de lux de 6 luni pe an, anul viitor.

Investițiile îți generează banii pentru studiile copilului, pentru închiderea creditului, pentru retragerea relaxantă din activitate la 55-60 de ani și un venit suplimentar la pensie, față de pensia pe care ți-o vă oferi statul pe la 70 de ani.

Investițiile îți conferă confortul necesar că poți să te oprești la un moment dat din a mai investi bani, dar banii investiți să îți ofere posibilitatea să stai 3-6 luni fară loc de muncă pentru a căuta ceva sigur și mult mai profitabil, însă în acea perioadă este necesar să te întreții din economii, iar banii investiți să îți multiplice banii să îți poți realiza obiectivul retragerii din activitate la 55- 60 de ani.

Decalogul investițiilor. Partea 2.

Investițiile se fac fără a implica emoțiile de lăcomie, teamă.

Investițiile nu sunt noi și implică neapărat digitalizarea – tehnologia cea mai nouă.

Investițiile sunt vechi și au tradiție în lumea largă, în țările dezvoltate financiar.

Investițiile vizează atât investiții financiare, atât instrumentele de bază ale economiei, respectiv: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, cât și instrumente derivate de la instrumentele de bază: contracte futures, swap, etc, dar și afaceri, imobiliare, mărfuri, valute, obiecte de colecție, chiar și împrumuturi și noi investiții, precum: monede virtuale.

Investițiile nu înseamnă a deveni investitor, ci poți lucra în domeniul în care ai făcut o școală și o parte din venitul tău să îl aloci pentru viitorul tău și să te concentrezi pe a deveni din ce în ce mai bun în domeniul tău, iar banii tai să lucreze în paralel cu tine.

Investițiile nu sunt despre a pierde banii, ci despre a crea noi surse de venit.

Investițiile sunt despre a crea noi surse de venit pasiv care să îți confere posibilitatea de a nu mai lucra însă nu mâine sau peste 1-5 ani.

Investițiile au nevoie de bani și despre a avea răbdare.

 

Decalogul investițiilor. Partea 3 și continuă…și sunt doar o parte

Investițiile nu sunt scheme ponzi sau fraude desi au existat lucruri de acest fel în istoria poprului nostru și nu numai.

Invetsitiile au diferite grade de risc. Investițiile vizează una sau douya riscuri: riscul de a fluctua prețul bunului cumpărat, în care ai investit și/sau riscul de a pierde banii pentru că acel bun poate să nu mai aibă valoare în timp.

Investițiile nu sunt riscante, nu vizează toate riscul de a pierde banii.

Investițiile sunt de trei tipuri: pe termn lung, termen mediu și pe termen scurt.

Investițiile făcute pe termen scurt implică riscul cel mai mare față de celelalte.

Investițiile se pot clasifica și în: investițîi riscante (risc de a pierde banii ) și neriscante (există doar un risc de fluctuație: prețul bunului în care ai investit să îi crească sau să îi scadă prețul, însă rămâne un bun de valoare).

Investițiile se mai clasifică și în: speculative și nespeculative.

Investițiile pot fi și investițîi volatile și nevolatile. Poți cumpăra bunuri care nu vor mai fi valoroase în timp sau care își vor păstra, chiar se vor aprecia fiind considerate mult mai valoroase în timp.

Investițiile implica emoții dar și raționalul. De cele mai multe ori un investitor ia decizii emoționale în detrimentul raționalului.

Investițiile implică analiza tehnică și analiza fundamentală.

Investiția nu este un cont de economii să retragem când avem de plătit lumina, gazele sau schimbatul perdelelor.

Investițiile nu sunt despre a pleca anual din vacanțe, cel puțin nu la început.

Investițiile trebuie să vizeze dobânda capitalizată și să respecte principiul Dolar Cost Average. Mai multe despre aici: https://ovidiutarcu.ro/2021/07/01/ce-este-dollar-cost-averaging/

 

Emoțiile sunt despre bani sau despe emoții?

Din experiență, am observat că investițiile sunt 20% despre bani, rațiune,calcule, randamente și 80% despre emoții.

Psihologia banilor și a investițiilor

Banii și deciziile noastre financiare au foarte puțin a face cu rațiunea, ci mai mult cu emoțiile. Decât să explic în cuvinte, las graficul de mai jos să spună cât multele cuvinte pe care le pot spune în raport cu acest subiect ”fierbite” al oricărei perioade a vieții noastre investiționale.

Sursa: Google image

 Investește în tine!

A investi în tine înseamnă să cauți informații – principii pe care am încercat să le încadrez în decalogul de mai sus și să capeți abilitatea necesară să recunoști o investiție profitabilă pentru tine, dar și, cea mai importantă: mentalitatea potrivită pentru investiții.

Nu ai mentalitatea potrivită pentru investiții dacă te aștepți să înveșteți 1000 de euro și să faci peste 1-2 ani 150.000 de euro. Nu ai mentalitatea potrivită pentru investiții dacă obiectivele tale financiare nu sunt corelate corect cu nevoile și dorințele tale. Este necesar să dobândești această mentalitate de a investi pentru a putea să investești eficient corelând obiectivele tale financiare cu investițiile și a lua cele mai bune decizii. Este necesar să ai această mentalitate pentru a putea avea abilitatea de a putea să analizezi eficient pentru tine cea mai bună soluție, astfel încât să nu te lași pradă celei mai noi metode de investiții și să pierzi banii.

 Investec singur!

Chiar dacă faci un curs, nu înseamnă că vei câștiga bani din investițiile pe care le faci. Este precum ai fi terminat o facultate, doar că la un curs nu înveți 3 ani, ci 3 luni și nu știu dacă ai întâlnit în domeniul tău, însă când intri în câmpul muncii, în domeniul în care ai studiat 3 ani, chiar 5 cu tot cu master, parcă nu știi nimic; vag ai auzit de acele concepte.

Recomand să înveți să investești și apreciez curajul. Este necesar să ai grijă! Investițiile nu sunt toate investiții riscante, să pierzi toți banii însă se poate întâmpla să iei decizii emoționale, în locul raționalului pentru că ești singur: tu cu tine iei deciziile: nu mai ai o altă perspectivă.

                        Investițiile acum sunt pe buzele tuturor și observ și o foarte mare lejeritate în această privință. Este important să acordăm atenția, interesul și importanța cuvenită lor și să analizăm posibilitățile din piață. Nu sunt foarte multe însă există variații ale lor.

                      Îți recomand să vorbești cu un specialist, să te asiguri că are avizare în domeniul pe care îl reprezintă și/sau în privința produsului/produselor, respectiv a investițiilor despre care îți vorbește. Fiecare expert are un cod de identificare acordat de stat, având specializarea făcută de o instituție de profesionalizare recunoscută de stat – de ISF (Institutul de Studii Financiare).

La final de articol te invit să distribui prietenilor tăi interesați de investiții și să îmi adresezi întrebările tale în privința investițiilor. De asemenea, te rog să îmi spui ce informații ai vrea să primești în baza lecturării unei cărți despre investiții; ce metode de investiții descoperite sau auzite de tine să le explic în cartea care va apărea până la finalul acestui an și îmi iau astfel o promisiune față de tine, că această carte va fi gata, deși ea este începută de câțiva ani. Te întreb ce vrei să afli din carte, despre ce metode pentru că ea este aprope gata: are 90% din informațiile pregătite deja pentru tine și dacă ar fi ceva de adăugat, pot adăuga în timp util.

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search