Te invit, dacă nu ai făcut-o încă, să îți planifici obiectivele financiare pentru noul an. Poate că nu ai mai făcut asta niciodată sau ai reușit să schițezi câteva obiective, dar niciodată nu s-au concretizat.

Indiferent în ce situație te afli, articolul acesta este pentru tine dacă simți că nu pui banii la lucru pentru ceva cu adevărat important!

La ce mă refer când spun „important?”

Obiective financiare: achizitia unei locuinte proprii

Din experiența ședințelor de planificare și consultanță financiară, am observat că acestea sunt fie achiziția unei locuințe – pentru că trăim în cultura proprietății (chiar și închiderea anticipată a creditului), fie susținerea financiară copiilor, pentru a le oferi un start bun în viață, fie crearea unui fond de finanțe pentru retragerea noastră din activitate (ca să facem asta la vârsta la care ne dorim și să avem venitul pe care ni-l propunem ca să ne putem susține).

Dacă ne gândim că în momentul retragerii din activitate nu vei avea multe cheltuieli, întreabă-te dacă nu vei vrea și atunci să călătorești sau să îți susții copiii sau chiar nepoții sau poate să ai un anumit standard de viață, să îți păstrezi calitatea vieții. Și cum statul nu poate să ne susțină prin sistemul de pensii, care este bazat pe contribuții, iar natalitatea și speranța de viață sunt în creștere, te invit să iei totuși acest obiectiv în considerare.

Dacă ai început deja să lucrezi la obiective cum sunt cele despre care am scris mai sus, foarte bine! La finalul fiecărui an sau la începutul unuia nou, te invit să revizuiești planul, să vezi ce pași ai îndeplinit, să sărbătorești reușitele. Concret, să vezi unde te afli pe grafic și să vezi ce pași mai ai de îndeplinit.

Este esențial să ținem evidența obiectivelor financiare importante. Facem o singură dată revizia aceasta – dacă pe parcurs apar schimbări, firește, nu trebuie să aștepți finalul de an ca să adaptezi planul. Dar dacă rămâne același, este important să îl evaluezi, să rămâi conectat la obiectivele tale financiare.

De multe ori ne lăsăm prinși în cotidian, apar urgențe care necesită atenția noastră, și ne „trezim” că este Decembrie din nou, și suntem în același loc pe grafic.

Pe de altă parte, am văzut și persoane care își pun obiective an de an. Da, dacă vorbim despre obiective financiare pe termen scurt, este în regulă să le punem în agendă anual.

Lucrurile se schimbă, însă, când vorbim despre cele importante, care nu pot fi îndeplinite într-un an sau doi.

Planul rămâne același, se schimbă doar pașii.

Desigur, dacă am luat hotărârea să creștem veniturile și/sau să reducem cheltuielile – cele două aspecte importante pe care e de preferat să le facem în paralel – atunci ajustăm planul.

Nu este prea târziu, oare, să îmi setez obiective financiare importante?

Dacă te întrebi dacă nu e cumva prea târziu să îți setezi obiective financiare mărețe, sau poate prea devreme – ei bine, eu recomand să începi procesul acesta cât mai devreme în viață. Asta pentru că atunci avem timp. Poate nu avem la dispoziție bani ca să realizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus, dar avem TIMP.

Asta pentru că atunci când vorbim despre planificare financiară, avem două resurse foarte importante la dispoziție:

✨ Timpul

✨ Banii

Dacă ești tânăr și la început în câmpul muncii, te vei folosi cu precădere de timpul pe care îl ai la dispoziție și vei începe cu planificarea obiectivelor importante ✌️

Am auzit des „ce obiectiv am pentru anul viitor?”

Ok, putem avea și obiective financiare pe termen scurt, dar cum rămâne cu cele de pe termen lung? Ce obiective am în anii care urmează?

Ca să mă ajut puțin, am nevoie să mă uit în spate:

  • Să văd ce am făcut.
  • Ce am realizat.
  • De ce sunt mândru.
  • Să văd ce trebuia să fac și nu am făcut.

Totodată, este necesar să ne uităm și să conștientizăm ce nevoi și dorințe avem. Ce este important pentru noi.

Spun asta pentru că văd de multe ori cum oamenii preiau obiectivele altora – de la părinți, de la familie extinsă, prieteni, societate etc.

„E bine să…”

E bine să ai casă. De ce? Poate tu nici nu îți dorești casa ta. Este necesar să vezi ce îți trebuie ție.

De ce e nevoie să punem pe hârtie (mai ales) acele obiective financiare importante?

Pentru că ele presupun un efort financiar mai mare, costă mai mult. Și este nevoie să aloci atât bani, cât și timp pentru îndeplinirea lor. Ai grijă să introduci în rutina ta și munca pentru atingerea acestor țeluri. Este adevărat, doar dacă ele corespund valorilor tale, dacă sunt de actualitate.

Și reversul este valabil: nu schimba un obiectiv mare doar pentru că este la modă să faci planificare. Dacă dorințele rămân aceleași, doar ajustează – vezi care sunt pașii care te vor duce și mai aproape de realizarea lor.

De ce muncești?

Este necesar să ne setăm obiective pentru că ele răspund la marea întrebare DE CE?

De ce muncim?

De ce investim?

Dacă nu știi răspunsul la întrebările aceastea, aruncă un ochi peste piramida de nevoi a lui Maslow. Analizează fiecare treaptă de acolo și vezi ce trebuie pentru tine. Dacă trebuie, pune pe hârtie.

Ia-ți câteva zile pentru asta – este un proces de introspecție, nu îl grăbi.

Îți mai recomand un exercițiu foarte simplu tot în direcția asta:

Desenează pe o bucată de hârtie o linie orizontală pe care punctezi apoi câteva borne. Ce trebuie pentru tine să realizezi la 25 de ani, la 30, la 35, 40 – sau mergi din zece în zece ani. Mergi până la peste 70 ani chiar. Gândește-te până mai departe.

Imaginează-ți și cum va arăta acea perioadă de după retragerea din activitate, în care vei avea timp. De câți bani vei avea nevoie să te întreții și să îți păstrezi stilul de viață care îți place?

Gândește-te la procesul de setare a obiectivelor ca la ceva pe termen lung.

Nu doar pentru ANUL următor, ci pentru ANII următori.

Mi-ar plăcea să îmi spui care sunt obiectivele acestea pentru tine și ce pași faci, în fiecare zi, pentru îndeplinirea lor.

Nu uita că te putem ajuta și noi, la „Psihologia Banilor”, în direcția asta. Îți poți programa o consultație gratuită 1:1 cu unul dintre consultanții noștri să vedem cum te putem sprijini, cu ajutorul deciziilor financiare istețe, pentru îndeplinirea acestor obiective financiare importante pentru tine.

REZERVĂ AICI:

Consultație GRATUITĂ 1:1 

 

Recommended Posts

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search