Hedonismul reprezintă o teză filosofică înaintată de Epicur. Acest filosof a pus în discuție natura omului: pe cât posibil, omul caută plăcerea și evită durerea. Aici, vorbim despre plăcerea etică și nu punem la îndoială, așa cum s-a discutat de-a lungul timpului, etica acestui curent.

Epicur a făcut referire la dorința omului. Aceasta derivă din natura umană de a ocoli ceea ce îi provoacă neplăcere ori durere. Nu cred că îi place nimănui să fie bătut ori să sufere de foame sau chiar, din iubire. Însă, caută fericirea, plăcerea provenită din confort, din iubire, din avuție.

Hedonismul și banii

Bineînțeles că, toți suntem hedoniști. Drepturile omului vizează acest principiu. Legile respectă acest principiu. Durerea are mai multe forme. Ea poate lua forma durerii de a nu te împlini financiar, personal sau profesional. Durerea de a nu îți realiza obiectivul propus, de a nu te distra într-un weekend pentru că ești la muncă sau pentru că un membru al familiei este grav bolnav.

Tuturor ne place să simțim plăcere și înlăturăm durerea. Este indubitabil. Face parte din natura noastră, din instinctul de conservare. Fără să vrem ne protejăm și ne ferim de tot ceea ce ne poate face rău. De aceea, când suntem răciți, mergem repede la farmacie și ne luăm niște medicamente care ne fac să ne simțim mai bine.

Când copilul tău vine acasă, zile la rând, și îți cere să îi cumperi un pian pentru că visul său este acela de a deveni un pianist renumit, tu știind că nu ai banii necesari, îți produce durere? Ai făcut, deja, un efort financiar pentru a îl înscrie la cursuri de pian. Acum, vrea și mai mult. Știi că are talent și ți-a confirmat asta și profesorul său de pian. Știi că poate deveni un pianist renumit dacă îl poți susține în tot acest demers, doar că nu ai banii necesari. Faptul că nu ai bani îți produce durere și vrei să o eviți.

Durerea pricinuită de un aspect financiar nu poate fi evitată prea curând. Ai nevoie de soluții care nu sunt atât de rapide și necesită o implicare, un efort care și el aduce durere. Complicat.

Dar, tu, părintele copilului talentat la pian stai în fața televizorului, cuprins de durerea că nu îți poți ajuta copilul. Deodată, apare o reclamă care îți oferă plăcere: bani împrumut și astfel durerea ta poate fi înlăturată acum. Lipsa finanțelor pentru achiziționarea pianului, nu mai reprezintă un impediment în calea visului copilului tău. Și chiar se deplasează la tine pentru a fi totul cât mai rapid. Te uiți la copilul tău care desenează clapele pianului pe o coală de hârtie pentru a se preface că el cântă la un pian adevărat. Te doare. Vrei să înlături durerea și apelezi la un credit.

Creditele de nevoi personale îți conferă plăcere și îți înlătură durerea. Pentru moment însă. Pentru moment, plăcerea se instalează. Iei banii rapid și, la fel de rapid lași banii împrumutați, în magazinul de muzică, în schimbul unui pian. Copilul se bucură și tu, ca părinte, te bucuri de bucuria lui. Ba mai mult, ești inundat de pupicuri și mulțumiri. Gata, s-a înlăturat durerea! Așa gândești. Însă nu. Durerea se prelungește. Banii împrumutați îi vei restitui în unul până la cinci ani (depinde cât de costisitor a fost pianul) și vei restitui dublu. Astfel, în loc să fi economisit și să fi cumpărat, pe lângă pian și un obiect pentru tine, plătești un singur lucru, mult mai scump decât este.

Creditele și plăcerea

Durerea pricinuită de lipsa banilor dorim să o eliminăm. Numai că pentru a o elimina este nevoie de educație financiară, de planificare. O durere financiară nu poate fi evitată atât de ușor și cu impact rapid.

Hedonismul continuă să se manifeste. Se manifestă durerea pe toată perioada creditului. Ratele datorate conferă durere, neliniște financiară și, în continuare, se caută plăcerea, alinarea durerii. Alinarea este oferită tot de bancă, sub denumirea de refinanțare. Și durerea este, din nou, înlăturată, însă, pentru o perioadă. Din nou, se caută plăcerea și înlăturarea durerii. Astfel, până la pensie, când, într-o astfel de căutare a plăcerii și înlăturare a durerii pentru perioade scurte de timp, se ajunge a simți durerea: de data aceasta pentru o lungă perioadă de timp. Dar prea puțini mai pot căuta și găsi plăcerea, după perioada de 65 de ani, când un credit este mai greu de contractat, iar viața se scurge în căutarea plăcerii care nu mai poate fi contractată.

Hedonismul, la fel de bine, se poate manifesta prin lipsa durerii: de a împrumuta niște bani cu dobândă și căutarea plăcerii: găsirea bucuriei în lucrurile mici, de o valoare mai mică, dar care să bucure sufletul..

Într-un astfel de caz, precum cel al copilului pasionat de pian, plăcerea se poate găsi în momente de exersare, de timp petrecut cu familia, în care să fie motivat și încurajat să continue, iar, în paralel, să existe un plan de economisire pentru acel scop: achiziția pianului.

Evitarea durerii și căutarea plăcerii constă în planificare financiară. Când ai un copil, știi că te vei confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu cheltuieli. Nu știi ce nevoi va avea, ce își va dori și te poți pregăti cu economii pentru el, astfel încât să poți acoperi măcar o parte din ele. Când se naște nu știi ce cheltuieli vor fi, dar știi că ele vor exista. Fă ceva, astfel încât să poți elimina durerea din viața ta financiară. Investește banii. Ei aduc un profit care îți va conferi plăcere și relaxare financiară în fața cheltuielilor. Pregătește –te cu un minim de planificare financiară și nu vei avea probleme. Dacă ai prea multe cheltuieli în momentul în care copilul se naște, pune-i deoparte alocația. Nu este o sumă prea mare, dar te va ajuta să acoperi o parte din cheltuielile viitoare.

Gândește-te doar la postura aceasta. Ți-ar plăcea să ai o astfel de întâmplare în viața ta?   Ce îți poate aduce o plăcere mai mare decât să îți vezi copilul fericit și să știi că nu plătești dublu pentru ceea ce îi oferi? Alegi plăcerea de a avea banii necesari sau durerea de a plăti costul pianului în trei sau cinci ai cu dobândă la dobândă?

Succes în conștientizarea banilor!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search