Fiecare carte are tainele sale pe care le descoperi citindu-le. Am alcătuit o lista cu 10 cărți pe care eu le-am citit și pe care le consider ”o comoară” a educației financiare. Această ”comoară” vreau să o ofer, așa cum îmi doresc să dau mai departe tot ce eu am aflat și am conștientizat, de-a lungul timpului, în ceea ce privește banii: administrarea și investirea lor.

Cartea ”Tată bogat, tată sărac” scrisă de Robert Kiyosaki (cu ea am început lecturarea cărților de educație financiară) pune o piatră de temelie la conștientizarea modului în care iți administrezi banii. Degeaba ai educație academică, dacă nu ai și educația banilor: cum să îi gestionezi, respectiv să îi investești astfel încât să iți asiguri o viață bună. Pentru mine impactul cel mare l -a avut accentul pus pe coeficientul de inteligență financiară și emoțională, totodată, mai puțin decât pe cel academică. Este necesar să ai școală, însă, din păcate, la școală nu se învață ce să faci cu banii după ce i-ai câștigat.

https://bit.ly/3lWjkgC

Cartea ”Copil isteț, copil bogat” de Robert Kiyosaki vine să ofere perspectiva dihotomică a două lumi: lumea financiară și cea academică,  respectiv paralela dintre ceea ce se predă la școală și în societate și cum arată viața financiară, zi de zi, cu modul în care se fac, se păstrează și se investesc banii.  Poate ai auzit expresia că: ”societatea spune”, ”părinții spun” să faci o familie, să te așezi la casa ta, să ai un job bine plătit. Toate acestea însemnă, de cele mai mult ori: să înveți pentru a deveni angajat, să iți faci o ipotecă, să muncești pentru a îți susține familia și să aștepți pensia pentru a te relaxa, moment în care constați că nu ai banii necesari pentru a trai o viață decentă ”după atâta muncă”.

https://bit.ly/2Z9svR4

”Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason– ajută la conștientizarea importanței economisirii și a puterii acestei obișnuinței de a câștiga independența – libertatea financiară. Vei găsi, în cadrul cărții, povești care te ajuta să constați că indiferent de cât ai câștiga îți poți căpăta libertatea financiară așa cum sclavul avea dreptul de a își cumpăra libertatea daca îi plătea stăpânului o sumă. Sclavul, lucrând pentru stăpân câștiga bani, iar un galben din cei 10 câștigați îl punea deoparte pentru a ajunge la suma necesară să își cumpere libertatea. Deși poveștile se desfășoară în trecutul îndepărtat, nu ai cum să nu remarci actualitatea informațiilor și a modului de a acționa al oamenilor. Vezi psihologia deciziilor lor. Cel mai tare m-a frapat scena în care se vorbește despre faptul că oamenii își puneau gaj propria viață în momentul în care se împrumutau și deși vedeau ceea ce îndurau și cum sfârșeau cei care nu puteau plăti (munceau la ridicarea zidului Babilonului, iar cei care nu mai aveau putere, extenuați fiind își găseau sfârșitul acolo), cu toate acestea afirmau că ”lor nu li se poate întâmpla”.

https://bit.ly/3i3uhee

”Calea spre independența financiară” de Bodo Schafer– explică importanța investirii banilor și a puterii efectului de dobândă capitalizată. A opta minune a lumii, cum a denumit-o Albert Einstein, i-a îmbogățit pe cei care și-au pus banii să lucreze pentru ei. Foarte important și ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte: latura psihologică, bineînțeles, a fost faptul că se precizează necesitatea de a aștepta, de a avea răbdare pentru a împlini ceea ce ne dorim. Scurta povestioară a cloștii cu ouăle de aur denotă lăcomia și lipsa perseverenței umane soldată cu omorârea ei că nu a făcut mai multe ouă. S-a preferat ipostaza de a nu mai genera un ou pe zi, pentru că un ou pe zi este mult prea puțin.

https://bit.ly/2F1sJ67

  ”Psychology of success” de Alison Price și David Price

Precum specifică și în subtitlu: ”Your A-Z map to achieving your goals and enjoying the journey” cartea este despre crearea planului pentru realizarea obiectivelor realiste din viața ta. Vei găsi strategiile de conștientizare, tehnicile pe care le poți pune în practică pentru a defini obiectivele și a le realiza luând în calcul obstacolele și planifica trecerea lor astfel încât să ajungi la succes, respectiv la momentul realizării planului propus.

”Liderii mănâncă ultimii” de Simon Sinek urmărește schimbarea de viziune, de obiective pe care, de-a lungul timpului, le-au avut generațiile și impactul creat de evoluția societății, dar și de evenimentele desfășurate. Vei vedea cum a impactat cea mai mare criză financiară din 1929 viața societății și a individului, precum și repercursiunile avute pentru generația din timpul crizei și de după criză, dar și modul în care masele și indivizii au acționat în gestionarea celui de-al Doilea Război Mondial, cum au fost administrați și investiți banii.

Dacă acum îți este frică de ”ceea ce se va întâmpla pentru că totul este incert”, ”să așteptam să vedem ce se va întâmpla”, citind această carte vei descoperi că după cea mai mare criză din 1929, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial oamenii și-au investit banii. Investindu-și banii au ajutat la finanțarea războiului și la a crea o societate unită. Cei care au avut bani au investit în obligațiuni, iar cei care trăiau în zona rurală și nu aveau bani să cumpere obligațiuni plantau legume și fructe pentru a reduce raționalizarea alimentelor. Ceea ce a urmat este și mai interesant, copiii născuți după perioada crizei economice și a războiului au crescut într-o relaxare. Părinții le-au oferit totul, pentru că au vrut să își ”protejeze” copiii de neajunsurile situației prin care au trecut, iar ei au devenit individualiști și au considerat că ”li se cuvine”, că ”este normal să aibă de toate”.

Criza a pornit după o perioadă a consumerismului masiv. Perioada războiului a unit societatea, iar după terminarea războiului natalitatea a crescut odată cu „sărbătorirea” victoriei.

Concluzia este că: ”Fiecare nouă generație personifică un set de valori și de convingeri modelate de evenimentele, experiențele și tehnologia disponibile în perioada tinereții…care tind să fie cele diferite de ale părinților.”

https://bit.ly/3jPUqxo

Cum a făcut idiotul ăsta de s-a îmbogățit și eu nu?” scrisă de Robert Shemin – explică regulile banilor care nu au de-a face cu nivelul de școlarizare pe care îl avem: FQ – coeficientul de inteligență financiară este mai important decât IQ – coeficientul de inteligență academică. O altă carte care explică modul de abordare a câștigării și investirii banilor. Acentul este pus pe modul în care sunt câștigați și investiți banii decât pe notele luate la școală, practica în locul teoriei, trăirea vieții la zi, decât trăirea vieții ”ca la carte”.

https://bit.ly/3h3XSD1

Ghid de investiții ”de Robert Kiyosaki reprezintă cartea în care autorul prezintă modul în care se fac investițiile: principiile după care funcționează investițiile și modul în care trebuie să le aplicam în crearea propriului portofoliu de investiții. Acest aspect este cel mai important și dacă se urmează ghidul viața financiară este una împlinită.

https://bit.ly/2Z5ULnO

Banii: stăpânește jocul” de Tony Robbins este o carte care arată corelația dintre teorie și practică. Cum ajungi să pui în practică teoria pentru a îți realiza obiectivele financiare, cum cauți în piață serviciul financiar potrivit situației tale financiare.  Se discută despre informațiile false și adevărate cu privire la piața financiară și la ce trebuie să fii atent pentru a putea stăpânii banii și a îți realiza obiectivele personale. Însă vei regăsi, ca în mai toate cărțile din afară, unele produse financiare, modalități care țin mai mult de sfera fiscal, care nu se aplică la noi și este necesar să găsești corespondentul, potrivit, de la noi. De asemenea, în cadrul acestei cărți se pomenește despre consultantul financiar fiduciar care este alături de tine în realizarea obiectivelor financiare cu sfaturi și recomandări, nu cu scopul de a vinde produsele unei anumite companii; companie la care lucrează. Mă bucur să fiu printre puținii consultanți fiduciari de la noi din țară.

https://bit.ly/3h35IfS

Cheia succesului financiar este la tine” de Brian Tracy te ajuta să te informezi cu privire la ce produse financiare există și cum să le folosești ca să îți îndeplinești obiectivele financiare. Vei găsi caracteristicile produselor, modul în care ele pot fi folosite, strategiile și scopul pentru care au fost create pentru a le folosi întocmai și a aduce maxim de profit în viața ta financiară.

https://bit.ly/2F7ThT2

Bonus: o carte pentru părinți. Este singura carte, pe care eu am găsit-o, adresata părinților care doresc să își învețe copii educația financiară pentru a fi împliniți financiar și pentru a cunoaște cum să își realizeze obiectivele financiare când vor fi adulți și a avea maxim de profit din acțiunile și deciziile lor financiare.

 ”Bani isteți, copii isteți” de Dave Ramsey este o carte adresată părinților pentru a conștientiza importanța educației financiare a copiilor și evidențiază importanța discuțiilor din cadrul familiei în ceea ce privește adminstrarea banilor, planificarea obiectivelor financiare, atingând și subiectul implicațiilor emoționale și psihologice (convingerile, prejudecățile) pe care părinții le pot transmite copiilor inconștient prin exemple, comporatament personal, expresii folosite în raport cu banii și însăși prin relația lor cu banii.

https://bit.ly/2FdeAlV

Succes în conștientizarea banilor și a puterii educației financiare în viața ta!

 

 

 

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search